Hirdetés

Elkészült a Zhaoxin első saját GPU-ja

A fejlesztést a Glenfly Arise-GT10C0 hasznosítja, amely még tíz évvel korábban is kevés lett volna.

Még a 2020-as év közepén írtunk arról, hogy saját GPU-t tervez a Zhaoxin, de akkor olyan sokat még nem lehetett tudni erről a fejlesztésről. Mára azonban elkészült a 28 nm-es TSMC node-on gyártott lapka, és a Glenfly Arise-GT10C0 jelzésű VGA-n bevetésre is kerül.

Több szempontból sikerült tartani az ígéreteket, hiszen a nyolc PCI Express 3.0 sávot biztosító Glenfly Arise-GT10C0 75 wattnál kevesebbet fogyaszt, azaz nem igényel külső tápcsatlakozót, és pusztán papíron nem is tűnik rossznak a maga 1,5 TFLOPS-os számítási teljesítményével, valamint a 48 gigapixel/másodperces, illetve 96 gigatexel/másodperces pixel- és texelkitöltési sebességével. Ráadásul a lapka 128 bites memóriabuszt használ, amihez 4 GB-nyi DDR4 memória kapcsolódhat, de 2 GB VRAM mellett a busz szélessége 64 bitre redukálódik.

A gond az, hogy a gyakorlatban mért teljesítménye a fenti elméleti számokat nem igazolja. A tényleges mérések szerint a Glenfly Arise-GT10C0 tíz éve is sereghajtó lett volna, most pedig pláne az. Persze a Zhaoxin célja nem is a játékosok kiszolgálása, hanem a saját processzorai mellé egy képet adó VGA biztosítása, aminek éppenséggel a fejlesztésük megfelel.

Az alaparchitektúra működése sajnos nagyrészt ismeretlen, de annyit megtudtunk, hogy az elkészült lapkában 24 darab aktív multiprocesszor található, és ezen belül olyan rendszer bújik meg, amely összességében 64-utas feldolgozást kínál. Na most a nagy kérdés, hogy ez alatt egy rendkívül széles, vagy több kisebb feldolgozótömböt kell-e érteni, de erre sajnos nem kaptunk választ.

Multimédiás szinten viszont van ok az örömre, mert a dekódolóblokk a megszokott formátumok mellett a VC1-et és az MJPEG-et is gyorsítja, míg a kódolás szempontjából a HEVC és a H.264 támogatása biztosított. Ez azért egészen kellemes szint, és minden bizonnyal a fő célpiacon is hasznosítható lesz.

Szoftveres szinten a gyártó DirectX 11, OpenGL 4.5 és OpenCL 1.2 implementációt kínál az eszközillesztőn belül, és a Windows mellett a Linux disztribúciókhoz is van támogatás, kiemelve a Kínában elterjedteket.

A HDMI és D-Sub kimenettel is rendelkező Glenfly Arise-GT10C0 leginkább a kínai kormányzati megrendelések fő alapja lehet, és más célja úgy néz ki, hogy nincs is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés