Hirdetés

Elkészült a VRMark, a Futuremark VR tesztprogramja

A vállalat két tesztet kínál a virtuális valósághoz, ráadásul ezek élmény módban is kipróbálhatók.

A Futuremark még az elmúlt év közepén jelentette be a VRMark érkezését, amely a vállalat VR tesztprogramja lesz. Azóta sok idő eltelt, és az iparág nagyon várta már ezt a tesztprogramot, mivel az aktuálisan elérhető szoftverek nem igazán használhatók. Jó hír, hogy már nem kell tovább várni, ugyanis ténylegesen elérhetővé vált a VRMark tesztprogram, amely két tesztet kínál a VR teljesítmény meghatározásához.

A tesztek valójában úgynevezett szobák, amelyekbe a felhasználó beléphet. Ennek az alapja az úgynevezett élmény mód (experience mode), amivel a FutureMark engedi a headseteknek, hogy bevessék az adott futtatási környezethez tartozó trükköket, így a felhasználó nem is konkrét eredményt kap, hanem sokkal inkább egy élményt, hogy mire számíthat a virtuális valóságon belül az adott konfigurációtól. A tapasztalatszerzéshez két szoba van. A narancs szoba (Orange Room) a kíméletesebb, vagyis reprezentálja a HTC Vive és Oculus Rift headsetekhez készülő átlagos játékok igényeit.

A kék szóba (Blue Room) már durvább, mivel többet kér annál, amit jelenleg VR-ben utazó cégek, így az itt jól teljesítő konfigurációknak valószínűleg az újabb, nagyobb igényekkel rendelkező VR játékokban sem lesz majd problémájuk. Ennél a jelenetnél a nagyobb terhelés tényleg nagyobb terhelést jelent, többek között a narancs szobához képest majdnem 12x nagyobbat a compute shaderek tekintetében, tehát nem szabad azon meglepődni, hogyha a sebesség is a harmadára-negyedére esik.


[+]

A narancs és kék szoba természetesen elérhető benchmark módban, és ebben a formában ad majd a rendszer kézzel fogható eredményt. Ez tulajdonképpen egy pontszám lesz, de egy grafikonon végigkövethető a tesztről készült ábra, így látható, hogy mikor csökkent a sebesség a kritikus érték alá. Fontos kiemelni, hogy a benchmark mód némileg függetlenített a VR futtatási környezetektől, vagyis a FutureMark egy saját környezetet épített fel. Ez egyrészt egységes bánásmódot teremt a hardverek felé, ami nyilván elvárható egy tesztprogramtól, másrészt a játékok nem ilyen formában futnak, így a VRMark eredményei leginkább jelzésértékűek. Persze ez még mindig több annál, amit bárki kínál jelenleg a VR teljesítmény behatárolására. Mindemellett a benchmark mód alatt nagyon nem ajánlott a VR headset viselése.

A Windows 7 vagy jobb operációs rendszeren futó tesztprogramhoz természetesen nem szükséges VR headset, így szimpla monitoron is futtatható, vagyis az eredményt mutatni fogja a tesztek lefuttatása után. Ugyanakkor az élmény mód a VR headsetekhez készült, tehát egy szimpla kijelzővel nem adja át ugyanazt az élményt. A program felhasználói felülete egyébként a virtuális valóságon belül is jól kialakított, így minden fontosabb követelménynek megfelel az élmény mód.

Az új VRMark elérhető a Steam platformról vagy a hivatalos weboldalról. Természetesen beszerezhető a szokásos ingyenes verzió formájában, amely tulajdonképpen lehetővé teszi az Orange Room jelenet használatát. Természetesen a 19,99 dollárért elérhető fizetős opció többet kínál, többek között elérhetővé válik a Blue Room jelenet, továbbá lehetőség adódik a beállítások megváltoztatására és a részletes teljesítménymonitorozásra is. A megjelenést ünnepelve a FutureMark ezen a héten 25%-os kedvezménnyel kínálja a fizetős verziót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés