Hirdetés

Elkészült a Cerebras gigantikus lapkájának második verziója

Az új fejlesztésbe 2,6 billió tranzisztort sikerült belepréselni a TSMC 7 nm-es eljárásán.

Még a 2019-es esztendőben mutatta be a világ legnagyobb lapkáját a Cerebras, és ennek a fejlesztésnek most leleplezték a második generációs verzióját. Ez már a TSMC 7 nm-es eljárását használja, aminek hála 2,6 billió tranzisztorból áll. Az új lapka 46 255 mm²-es kiterjedése megegyezik az előddel, hiszen a gyártás szempontjából a koncepció nem változott. Gyakorlatilag nem egy nagy, hanem több kisebb lapkáról van szó, amelyeket együtt vágnak ki egy 300 mm-es waferből. Ennek a megvalósításnak a problémája továbbra is a lapkák közötti kommunikáció, hiszen a gyártási eljárás során ezek között rés keletkezik, de a TSMC-nek van megoldása, amivel össze lehet kötni a waferen található lapkákat, és így ezek képesek egy nagy rendszerként üzemelni. A legfőbb előnye a módszernek, hogy az összeköttetés rendkívül nagy teljesítményű és alacsony késleltetésű lesz. Hátrány ugyanakkor, hogy relatíve nagy mértékű redundanciát kell a termékbe tervezni, hiszen egy waferből egy lapka születik, és ha azon belül túl sok a hiba, akkor ez nem lesz eladható.

A WSE-2, azaz második generációs Wafer Scale Engine 850 000 AI feldolgozómagot tartalmaz, méghozzá 40 GB-nyi integrált memóriával, a belső memória-sávszélesség pedig 20 PB/s. A részegységeket összekötő fabric kapcsolat 220 petabit/másodpercre nőtt, ami nagyjából az előző generációs, WSE-1 dizájn duplája. Itt tulajdonképpen el is értünk ahhoz, hogy egy WSE-2 gyakorlatilag annyit tud, mint két WSE-1. Ez az előny lényegében abból származik, hogy már nem a TSMC 16 nm-es node-ján készül, hanem 7 nm-en, így ugyanakkora lapkaterületbe ennyivel több részegység fért bele. Mindez igazából rendben van, mert a célpiac továbbra is a gépi tanulás tréning szakasza, és ha az eredeti memóriaarchitektúra ilyen jól skálázódik, akkor kár lenne belenyúlni.

A Cerebras ügyfeleinek ennyi valószínűleg bőven elég, hiszen a szoftveres oldalról továbbra is támogatottak a TensorFlow és PyTorch keretrendszerek, miközben a megcélzott szegmens igényei kellően egyedik, hogy állandó vásárlásokat biztosítson. A Wafer Scale Engine koncepciója ugyanis a méretében rejlik, elvégre a nagyobb neuronhálók is képesek majd egyetlen lapkán futni, ami a feldolgozás hatékonysága szempontjából rendkívül hasznos. A WSE-2 ebből a szempontból kifejezetten nagy előrelépés, hiszen 40 GB-nyi belső memóriával bír, ami több lehetőséget ad a potenciális vásárlóknak.

Az új lapka a harmadik negyedévben érkező CS-2 jelzésű, 15U magas rendszerben kerül bevetésre. Ez nagyon hasonlít a CS-1-re, a teljesítménye viszont hozzávetőleg 2,1-szer nagyobb lesz, miközben a fogyasztása 20-ról 23 kW-ra nő. Itt azért látható, hogy energiahatékonyságban komoly előrelépés történt, és emiatt a korábbi 2 millió dolláros árat is el lehet felejteni, jóval többe fog kerülni a CS-2.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés