Elkészült az NVIDIA első mobil 3D-gyorsítója

Az NVIDIA tegnap bejelentette, hogy elkészült a hordozható készülékekbe szánt GoForce 3D 4500 médiaprocesszor, pontosabb meghatározása szerint „3D wireless media processor” (WMP). Az új chip lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy bonyolultabb, egyúttal erőforrásigényesebb 3D-alkalmazásokat készítsenek mobil játékkonzolokra, okostelefonokra és PDA-kra.

A GoForce 3D 4500 önálló geometriai egységgel és programozható shaderekkel rendelkezik, képes lebegőpontos adatokkal való számolásra, bilineáris és trilineáris filterezésre, textúratömörítésre és hat különböző textúra egyidejű kezelésére. A kis fogyasztású lapka MPEG-4 és H.263 formátumú anyagok VHS minőségű hardveres tömörítését és dekódolását végzi, és beépített kamerás készülékekben jön jól a 3 megapixeles JPEG és a VGA felbontású Motion JPEG tömörítés gyorsítása. A megjelenítés egy legfeljebb VGA (640x480 pixel) felbontású kijelző feladata lehet, a chip egyébként két LCD-kijelzőt is meghajthat.

A WMP kompatibilis az OpenGL-ES, a D3D-Mobile és az M3G alkalmazás-programozási interfészekkel, de természetesen több 2D-gyorsító funkcióval és videokonverziós eljárással is szolgál. A lapka 128 biten kapcsolódó saját SRAM-mal rendelkezik, de közvetlenül írhat cserélhető (SD és MMC) flash tárolókra is.

A GoForce 3D 4500-as lapkát elsőként a Gizmondo nevű hordozható játékkonzolban fogja alkalmazni a Tiger Telematics, de már a jövő év első felében megjelenhetnek olyan telefonok is, amelyekben helyet kap az új 3D-gyorsító.

A Gizmondo a Microsoft Windows CE.net platformra fog alapozni, szíve egy 400 MHz-es Samsung ARM9 processzor lesz. A GoForce 3D 4500 lapka által kínált előnyök egy 2,8 hüvelykes TFT-kijelzőn mutatkoznak meg, a készülék felhasználási területe azonban nem korlátozódik a játékra – üzeneteket is lehet majd vele küldeni, továbbá zenét és videót lejátszani, képeket rögzíteni. Jellegzetessége még, hogy egy GPRS hálózat segítségével on-line játékokat lehet vele játszani, a Bluetooth port révén több játékos megmérkőzésére kínál lehetőséget, beépített GPS chipje pedig helyspecifikus szolgáltatások igénybevételét támogatja.

Előzmények

Hirdetés