Elkelt a ray-tracing világában utazó Caustic Graphics

A Caustic Graphics impozáns terveiről, és az első termékről már korábban is írtunk, ám nem gondoltuk volna, hogy egy nagyobb vállalat ilyen gyorsan lecsap a technológiákra. Az Imagination Technologies a tegnapi napon bejelentette, hogy felvásárolják a céget 27 millió dollár értékben. Az ultramobil piacra szánt, PowerVR szériás grafikus magjairól elhíresült vállalat a lépést stratégiai megfontolásból hajtotta végre.

Látványos kép a CausticOne használtával előállítva
Látványos kép a CausticOne használtával előállítva [+]

Hossein Yassaie, az Imagination Technologies elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy Caustic Graphics által kifejlesztett, szabadalmaztatott eljárások implementálhatók az aktuális generációt képző és a jövőben megjelenő PowerVR fejlesztésekbe, ami segíthet a vállalatnak lefedni a megcélzott piaci szegmenseket. A felvásárlással a cég az OpenRL (Open Ray-tracing Library) feletti felügyeletet is megszerezte, mely egy nyílt forráskódú API a ray-tracinghez alakítva. A rendszer az OpenCL-en keresztül számos hardvert támogat, továbbá a CausticOne gyorsítókártyával is működik. Természetesen a CausticTwo jelzésű termék fejlesztése sem állt le, így az Imagination Technologies a felvásárláskor futó projekteket folytatja. Emellett a Brazil rendermotor is megmarad.

Az Imagination Technologies számára a jövő érdekes. A mobil megoldások esetében kicsi az esély rá, hogy a ray-tracing betörjön, ám a professzionális piac értékelhető a vállalat számára. Az OpenRL terjedése esetén az API-ra tervezett Caustic gyorsító erősebb, mint az OpenCL-en keresztül támogatott konkurens megoldások, vagyis a piaci stratégia átgondolt, ám messze kérdéses, hogy beválik-e. Az persze nem kérdéses, hogy a cég mögött jobb anyagi háttér áll, mint amivel a Caustic Graphics dolgozott, így akár sikerre is lehet vinni az elképzelést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés