Hirdetés

Elkelt a 3DLabs, a Permedia chipek gyártója!

A Creative jóideje "veszni hagyja" a grafikus chipek/kártyák piacán megszerzett részesedését. A cég mindezt azzal a - nagyon is hihető - magyarázattal tette, hogy ezen a piacon túl nagy a verseny és túl kicsi a profit, így ők jobban járnak, ha a hangkártyákra koncentrálnak. Ezt el is fogadtuk, ennek fényében azonban furcsa, hogy pont professzionális 3D chipeket tervező céget vásárol magának Húsvétra...

A 3DLabs által gyártott Permedia2-es chipek óriási népszerűségnek örvendtek, kár, hogy a 3DLabs azóta sem próbálkozott "kommersz" 3D gyorsítóval (sokáig ígérgették a Permedia3-at, ami végül nem jutott el a boltok polcáig...). A WildCat széria már más tészta - ezek a kártyák még ma is megállják a helyüket, a maguk szűk piacán. Kevesen érdekeltek ugyanis professzionális 3D kártyákban, és akik mégis, azok is egyre inkább megtalálják az nVidia Quadro szériájában azt, amit keresnek (noha a WildCat vitathatatlanul komoly hardver, komoly driverekkel, de ennek megfelelően sajnos a Quadrónál jóval komolyabb árral!). Érdekes visszatérés lenne tehát a Creative részéről ez a videokártyák piacára (az ATi FireGL szériájáról, mely szintén Radeon alapokra lett helyezve, még nem is beszéltünk, pedig csakúgy, mint az nVidia, nyilván ők is a Creative ellenfelei).

A vétel részvénycserével és kompenzációval történik. Minden egyes 3DLabs részvényért egy 2.40 dollár névértékű Creative részvényt adnak, plusz 1.20 dollár készpénzzel megfejelve. Így a 3DLabs részvényesei a részvényeiknek piaci áránál 22 százalékkal magasabb bevételt realizálnak. A Creative az ügylet végén 72 százalékban lesz tulajdonos a 3DLabs-ban, összesen 103.7 millió dolláros áron.

Azóta történt

Hirdetés