Hirdetés

Ízig-vérig játékosoknak szánt monitor az Eizo műhelyéből

Az Eizo az elmúlt években nagyon komolyan vette a játékosoknak szánt kijelzők piacát, így a Foris termékcsalád viszonylag sikeres volt, noha tömegesen azért nem terjedt, de ez érthető az extrém árcédula miatt. A Foris FG2421 névre keresztelt újdonság ezt a vonalat viszi tovább, így a 23,5 hüvelykes, szélesvásznú csúcsmonitor VA panellel rendelkezik, és igen érdekes újítást kínál a piac számára.

A monitor natív felbontása 1920x1080 pixel, míg a képpontméret a dokumentáció szerint 0,276 mm. A 400 cd/m²-es fényerővel és 5000:1 kontrasztaránnyal rendelkező termék 176 fokos betekintési szögekkel dolgozik. Az Overdrive technológia jóvoltából a megjelenítőnek 1 ezredmásodperc alatti a válaszideje szürkéből szürkébe váltás esetén, ami a panelt figyelembe véve nagyon jó értéknek számít.


[+]

A 6,2 kilogrammos készülék rendelkezik egy HDCP-támogatású DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozóval. Beépített hangrendszer ugyan nincs, de a hang külső hangszórókba vagy fejhallgatóba is kivezethető az erre kialakított két 3,5 mm-es jack aljzaton keresztül. Mindemellett a kijelző magassága állítható, illetve dönthető, valamint oldalra elforgatható.

A Foris FG2421 érdekessége az alkalmazott képfrissítési technika. A monitor alapvetően 120 Hz-es frissítést használ, de a terméken opcionálisan bekapcsolható egy Turbo 240 nevű mód, melyet az Eizo úgy hirdet, hogy 240 hertzes frissítést tesz lehetővé. Ez persze csak félig igaz, ugyanis a termék csak 120 képet fogad másodpercenként, viszont mindegyik képek kétszer rakja ki. Ez önmagában semmivel sem jobb a hagyományos 120 Hz-es megjelenítésnél, viszont a Turbo 240 mód aktiválásával a képkockák megduplázása helyett a rendszer elsötétíti a háttérvilágítást, így a 120 fogadott kép megjelenítése között lesz 120 elsötétített kép – ez az eljárás hasonló a tévéknél alkalmazott BFI-hez. Ezzel a fényerő csökkenni fog, de a technika viszonylag jól kezeli az utánhúzás problémáját

A fekete színben megjelenő monitor több képmanipuláló megoldást is tartalmaz, ennek köszönhetően az igényeknek megfelelően az egyes feladatokhoz szabható a rendszer képminősége. Az Eizo Foris FG2421 szállítása még idén megkezdődik, az ajánlott fogyasztói áráról azonban még nincs adat, de úgy hírlik, hogy nem lesz olcsó megoldás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EIZO

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés