Hirdetés

Egységben az erő

Az Itanium processzoros rendszerek építése költségeinek csökkentése érdekében az Intel néhány éven belül egységesíti a Xeon és Itanium platformokat kiszolgáló infrastruktúrát. A vállalat a két eltérő architektúrájú chipet – a tervek szerint 2007-től – azonos tokozásban hozza forgalomba, így az egyik rendszerhez készített alaplapok kompatibilisek lesznek a másikkal is.

Az Intel vezetői még februárban jelezték: céljuk, hogy az Itanium és Xeon alapú rendszerek építésének költségeit azonos szintre hozzák – akkor azonban nem árulták el, miként képzelik el ennek megvalósítását. Jól ismert, hogy a nagyteljesítményű 64 bites kiszolgálókba szánt Itanium és a 32 bites szerverek többségében megtalálható Xeon jelenleg eltérő infrastruktúrát igényel. Az azonos tokozás – és ezzel együtt a kompatibilis buszrendszer és lapkakészletek – bevezetésével ugyanakkor az itaniumos szerverek ára jelentősen csökkenhet.

A bejelentés kapcsán Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője elmondta, hogy mivel az Itanium sosem lesz olyan kelendő, mint a Xeon, a platform árának csökkentésére jó stratégiai lehet az egységes infrastruktúra alkalmazása. A lépésnek köszönhetően elsősorban az egy- és kétprocesszoros Itanium-rendszerek ára mérséklődhet, mert ez az a szegmens, ahol a szervergyártók olcsóbb lapkakészletekkel és alaplapokkal gazdálkodhatnak. Az elemző szerint az első, Xeonnal kompatibilis foglalatba illeszkedő Itanium a jelenleg Tukwila kódnéven ismert – több processzormagot tartalmazó – chip lesz, amely 2007-ben jelenik meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés