Hirdetés

Egymásnak feszülnek a tajvani alaplapgyártók

A korábban közzétett terveknek megfelelően e hónap elejétől három vállalatra bomlott a tajvani Asustek Computer Inc. A Pegatron Technology néven induló vállalat gyártja a számítógép-alkatrészeket, az Unihan Technology állítja elő a házakat, mechanikus komponenseket és a nem PC-kben használatos elektronikát, míg a karcsúsított Asustek Computer saját koncepciója szerint építi tovább és értékesíti az Asus márkanevű termékek széles palettáját, köztük a noteszgépeket. A kereskedelmi csatornákon keresztül értékesített termékek továbbra is Asus márkanéven kerülnek forgalomba, e tekintetben tehát nem érzékelnek változásokat a vásárlók.

A két új cég egyelőre 100 százalékos Asustek tulajdonban marad, ám később be kívánják vezetni őket a tajvani tőzsdére is; arról nincs hivatalos információnk, mi lesz az ASRock sorsa, egyes korábbi híradások a leányvállalat beolvasztását valószínűsítették. Az átszervezésre azért volt szükség, hogy a vállalat jelentősen növelhesse szerződéses (OEM, ODM) gyártásból származó forgalmát. Mindeddig több megrendelő kifogásolta, hogy az Asus bérgyártásból befolyó bevételei akadálytalanul felhasználhatók a saját márkanév alatt piacra dobott eszközök fejlesztésébe, gyártásába, marketingjébe, sőt egyes vádak szerint konkrét technikai megoldások is átkerültek bizonyos Asus termékekbe. Ezekre a konfliktusokra jelent gyógyírt a szerződéses gyártás szervezeti és pénzügyi leválasztása, mindemellett – ha a saját kapacitások szűkösnek bizonyulnának – az Asus márkanéven piacra kerülő termékek beszállítóinak kiválasztásában is nagyobb mozgásteret kap az anyavállalat.

Az Asus tavaly mintegy 59 millió alaplapot szállított le, ebből 13 millió került kereskedelmi forgalomba, 46 milliót pedig PC-k, szerverek gyártói vásároltak meg – utóbbi szegmens vált most a Pegatron vadászterületévé. A kínai Economic Daily News adatai szerint ugyanebben az időszakban a Foxconn Electronics alaplapgyártása elérte a 45 millió darabot, és határozott szándéka, hogy átvegye az első helyet. A lap szerint ebben előnyére válhat, hogy hosszabb ideje van jelen az OEM-piacon. A Pegatron kibocsátása mellett az Asus márkanéven piacra dobott alaplapok éves mennyisége viszonylag szerény lesz, az ECS, Gigabyte és MSI termelésével lesz összevethető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés