Hirdetés

Egyedi EPYC-ekre cseréli a Meta a Yosemite V2 platform Xeon D CPU-it

Most fizetődik ki a korábban Facebook néven futó cég által használt szerverdizájn.

A manapság Meta néven futó Facebook által kínált szolgáltatásokat nem egyszerű világszinten működtetni, így a cégnek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szerverdizájn mellett teszi le a voksát. Olyan egyedi igényei vannak a vállalatnak, hogy azt kereskedelmi szerverekkel nem igazán lehet kiszolgálni, így még 2011-ben elindították az Open Compute Projectet, amely célul tűzte ki a nagy teljesítményű, de nyílt mikroszerverdizájnok tervezését.

Ez azóta már több platformot is szült, és ezek közül a Meta manapság a Yosemite V2 és V3 platformokra épít házon belül. Utóbbi kétutas kiépítést használ, és klasszikus értelemben egy számításorientált dizájn, főleg a gépi tanulás tréning szakaszára kigyúrva, benne pedig 26-magos, Cooper Lake-SP kódnevű, Xeon Platinum 8321HC processzorok dolgoznak. A Yosemite V2 már kevésbé erőteljes alapokat használ, hiszen alapjaiban egyutas dizájnról van szó, amelyben Xeon D-2100 processzor dolgozik, viszont a Facebookot alapvetően ezek működtetik, köszönhetően annak, hogy elképesztően sok van belőlük.

A kérdés természetesen mindig az, hogy innen hova érdemes továbblépni. Újabb Xeon D-re nem nagyon, hiszen ezt a vonalat az Intel picit elhanyagolta, míg a legutóbbi skálázható Xeon sorozat nem tud annyi előnyt kínálni, hogy megérje váltani rá. Emiatt a Meta egy furcsa lépésre szánta el magát, és a Xeon D-ről EPYC 7003-as sorozatra ugranak, amiben valójában az az érdekes, ahogy ezt teszik.

A Meta számára kritikus tényező volt, hogy az új processzor illeszkedjen a Yosemite V2 platformba, vagyis nagyon egyszerűen ki lehessen cserélni a meglévő rendszereken belül a Xeon D-ket, ahol erre szükség van. Ez volt a fejlesztés igazi nehézsége, ugyanis meglehetősen picike modulról van szó.

[+]

A legnagyobb limitáció a fogyasztás, ugyanis a Yosemite V2 platform hűtőrendszere nem tud 95 wattnál nagyobb hőmennyiséget elvezetni. Ezzel kapásból ugrott a teljes EPYC 7003-es termékskála, így a Meta egyedi processzort rendelt az AMD-től. Az utóbbi vállalat számára ez nem gond, erre van a Semi-Custom üzletág, és elő is álltak egy 36-magos kiépítéssel, ami nyolc helyett hatcsatornás memóriaalrendszert kínál. eEmellett megadja a PCI Express 4.0-t, ami a megrendelő számára kritikus tényező, hiszen a beépített M.2 2280-as és 22110-es NVMe SSD-k elérése így gyorsabbá válik, nem beszélve a többi eszközről, amelyeket 29 sáv vár.

Az új, North Dome kódnevű processzormodullal a Meta jelentősen erősebb fejlesztést kínál az eddiginél. Egy tokozásra levetítve még a Yosemite V3-nál is gyorsabb a friss modul, nem beszélve a PCI Express 4.0 nyújtotta előnyről, miközben nagyon egyszerűen fejleszthetik tovább a szervereiket, hiszen a kompatibilitás következtében egy modulcseréből megvan a művelet.

Sajnos a North Dome processzormodul által használt CPU pontos paramétereit nem tudni. Ennek a fő oka, hogy az AMD a Semi-Custom fejlesztésekről nem árul el többet annál, amennyit a megrendelő jóváhagy, és ilyen formában be kell érni a fenti adatokkal. Maga a processzor azonban bizonyosan megegyezik a Milan platformhoz használt fejlesztéssel, csak a korlátozott fogyasztásbüdzsé miatt a részegységek egy része le van tiltva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés