Hirdetés

Egy új név: XGI - Xabre Graphics Inc.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a SiS le akarja választani grafikus lapkákat tervező részlegét egy önálló cégbe. Az akkori hírek szerint az új vállalat neve Tu Chiang lett volna. A jelenlegi hírek szerint azonban a cég a Xabre Graphics Inc., rövidebben XGI nevet kapja.

A korábbi pletykák állítása szerint a leányvállalat élén a SiS munkatársai, Michael Chen és Chris Lin állnak majd. Az XGI 13 millió dolláros alaptőkével alakul meg, s teljesen a SiS fennhatósága alá tartozik, így nem csoda, ha a vezetése is a SiS-től kerül ki.

A Xabre Graphics június 1-től kezdi meg működését, s első feladata a DirectX 9.0 képességű Xabre II GPU útjára indítása lesz a harmadik negyedév során. A cég ezt a chipet a közép- és felső kategóriába szánja, ám biztos sikerre nem számíthatnak, látva az ATI és az nVidia kiélezett párharcát az említett szegmensekben. Az árak alakulására azonban minden bizonnyal hatással lesz az XGI jelenléte.

A későbbiekben a SiS integrálni akarja a Xabre, majd Xabre II GPU-kat saját chipsetjébe is. A két vállalat keresztlicensz-szerződést köt, így mindketten használhatják a másik cég által elért kutatási-fejlesztési eredményeket. Röviden ez annyit jelent, hogy az XGI által fejlesztett, fejlettebb grafikus magokra alapuló integrált chipsetek továbbra is a SiS nevével fémjelezve kerülnek piacra.

Nem hivatalos források szerint a Xabre Graphics Inc. chipjei 0.13 mikronos gyártástechnológiával készülnek majd a UMC gyárában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • XGI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés