Hirdetés

Egy évtizeden belül ötszörösére nőhet a noteszgépek telepes üzemideje

Egy Centrino-hoz hasonló fejlett mobiltechnológiát támogató noteszgép az akkumulátor kapacitásától és a gép kiépítéstől függően manapság maximálisan mintegy öt órán keresztül képes üzemelni telepről. Ez az időtartam bár bőven elég arra, hogy akár egy hosszabb prezentáció, vagy tárgyalás során mindvégig használható legyen az eszköz, de szép számmal akadnak olyan felhasználói környezetek, ahol akár egy teljes munkanap során nélkülözni kell a hálózati adaptert. Ilyen esetekben a megoldás többnyire a több akkumulátor használta, ami amellett, hogy nem túl kényelmes, nem is elegáns megoldás.

Az Intel a Centrino mobiltechnológia fejlesztésének kezdeti fázisában elkötelezte magát a hosszú akkumulátoros rendelkezésre állás mellett, és igyekezett ezt a vezérelvet úgy követni, hogy az energiatakarékosság nem menjen a teljesítmény rovására. A notebookok egyik legfőbb energiafogyasztóját, a központi processzort, illetve az azt kiszolgáló komponenseket mindazonáltal további takarékosságra kívánja sarkallni a jövőben a chipgyártó vállalat. Így a jövőre debütáló Sonoma platform a jelenleginél nagyobb teljesítmény mellett fél-egy órával hosszabb akkumulátoros üzemidőt ígér.

Az őszi Intel Developer Forumon (IDF) az Intel bejelentette, hogy partnereivel közösen olyan technológiát kíván kifejleszteni 2010-re, mely egy átlagos noteszgép számára nyolc órás maximális üzemidőt nyújt kisegítő pótakkumulátorok nélkül. A cég nem titkolt célja, hogy a következő évtized elején már piacon lehessenek olyan hordozható számítógépek is, amelyek akár egy napon keresztül is képesek akkumulátorról üzemelni. Ehhez azonban már Cink-Alkáli cellákkal ellátott telepekre, illetve az energiagazdálkodási funkciók további finomítására lesz szükség.

A jövő noteszgépei a fejlettebb energiatakarékos üzem mellett számos új technológiát vonultatnak majd fel; az Intel a 2006-ban megjelenő Napa platformja új grafikus vezérlőegységgel jelentkezik, illetve a cég komoly hangsúlyt fektet a kommunikációs lehetőségek fejlesztésére. Míg a cég becslése szerint a mai noteszgépek mintegy 60 %-a rendelkezik vezetéknélküli kommunikációval, addig jövőre ez az arány 90 %, két év múlva 96 %-os lehet, illetve a Wi-Fi mellett a WiMAX technológia is megkezdi világméretű térhódítását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés