Hirdetés

Egész Tokiót lefedő vezetékmentes hálózat

Úttörő vállalkozásba fogott a Yozan telekommunikációs szolgáltató és az Airspan Networks: Japán első és a világ legnagyobb WiMax hálózatát kívánják beindítani 2005 végéig. A hamarosan kezdődő tesztek után a negyedik negyedévben várható a kereskedelmi szolgáltatás elindítása, amely kezdetben Tokió belvárosát fedi le 600 cellával, majd a későbbi tervek szerint ezt gyors ütemben terjesztenék ki az egész tokiói metropoliszra és további nyolc kapcsolódó településre.

A végfelhasználóknál az Airspan egyszerűen telepíthető beltéri előfizetői berendezései (CPE-i) biztosítják a hálózati kapcsolódást, amelyek egyrészt WiMax elérést biztosítanak a bázisállomás felé, másrészt az integrált Wi-Fi hotspot révén az előfizető lakásában/irodájában mindenhol biztosítják a Wi-Fi kapcsolatot. A rendszer, amely jelenleg a 802.16-2004 specifikációnak felel meg, szoftveres upgrade lehetőséget biztosít majd a várva várt 802.16e szabványra.

A szolgáltatás a hálózatot biztosító Airspan AS.MAX megoldására épül, amely egyes vélemények szerint túl friss a szintén csak nemrégiben szabványosított WiMax-hoz. Az új szabvány széleskörű támogatottságának fényében ez a félelem talán eltúlzott, annyi azonban tény, hogy az AS.MAX legkorábban a tervezett kereskedelmi indulásra számíthat WiMax-tanúsítványra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés