Hirdetés

Drágultak, és tovább drágulnak a VGA-khoz szánt memóriák is

A Samsung és az SK Hynix lapkái csak ebben a hónapban 30 százalékkal kerültek többe, mint eddig, és ezzel még nincs vége.

A DRAM-válság közepén a minap adta hírül a DigiTimes, hogy a Samsung és az SK Hynix videomemóriáinak áremelkedése csak ebben a hónapban meghaladta a 30 százalékot. Ennek oka, hogy a két gyártó korábban átcsoportosította VRAM gyártókapacitásait a szerverekbe és mobilokba szánt memóriákra, aminek ez lett az eredménye. A Samsung és az SK Hynix lépése azért is fájó, mert a két legnagyobb beszállítóról van szó, akik nagyjából 55 és 35 százalékos VRAM piaci részesedéssel bírnak, tehát nincs lehetőség más forrásból nagy mennyiségű VRAM beszerzésére. A harmadik, 10%-ot birtokló Micron jöhet még szóba, ahol szintén volt átcsoportosítás, de egyelőre nem kommunikáltak áremelkedést, ugyanakkor nyilvánvalóan gyártókapacitásban nem tudnak két másik gyártót helyettesíteni.

Főleg a grafikuskártyák és a notebookok gyártóinak kellemetlen a kialakult helyzet, és nem úgy tűnik, hogy belátható időn belül minden visszakerülne a régi kerékvágásba. Sőt, iparági források szerint szeptemberben további áremeléssel lehet számolni, amely nyilvánvalóan a kész termékek árára is hatással lesz, tehát a leendő vásárlók fogják kifizetni – akárcsak a DDR4 áremelkedését, aminek leghamarabb valamikor 2018-ban lehet vége. Arról nem is beszélve, hogy a VRAM-termelés visszafogása további problémát okozhat, ha elkezdenek a raktárkészletek apadni, mivel ez a leszállítható VGA-k számát is befolyásolhatja.

Azoknak sincs jó hírünk, akik abban bíznak, hogy a GDDR6 érkezése majd valamelyest enyhít a problémán, sőt a HBM2 sem jelent gyógyírt, mivel az SK Hynix szerint a cégek a HBM1 árának 2,5x-esét is hajlandóak kifizetni az új generációért – hogy ez a valóságban is így lesz-e, majd kiderül. Szerencsére az SSD-k esetében javulhat a helyzet, ahol szintén az áremelkedés volt a meghatározó az elmúlt egy évben, de az idei harmadik negyedévben nem számítanak további növekedésre, sőt árcsökkenésre is van némi kilátás, amennyiben az SK Hynix-nek sikerül az új generációs NAND chipekkel kapcsolatos termelés felpörgetése.

A memória üzletág piackutatását végző DRAMeXchange különösen borúlátó az ügyben, és kimondták, amit nyilván már sokan sejtettek: véleményük szerint a két legnagyobb gyártónak a kapacitásbővítés egyáltalán nem prioritás, inkább továbbra is szeretnék a túlkereslet előnyeit kihasználva nagyobb árréssel kínálni termékeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés