Hirdetés

Rossz irányba tartanak a NAND flash memóriaárak, drágulhatnak az SSD-k

Fél évig nem is várható a vásárlók szempontjából pozitív változás, és utána is kérdéses, mikorra normalizálódnak az árak.

A DRAMeXchange szerint a vásárlók nézőpontjából nem alakulnak túl jól a NAND flash memóriaárak, és ez már érezteti is a hatását a végtermékeken is, hiszen a TLC-s és az MLC-s SSD-k átlagos ára rendre 6-9 és 6-10 százalékkal nőtt. A változást meglehetősen komplex folyamatok okozzák, amelyek kifejezetten előnyösek a NAND flash lapkák gyártóinak, hiszen az összesített bevétel tekintetében 19,6%-os a növekedés, ami számos érintett esetében rekordbevételt is jelent.

Természetesen az áremelkedéshez a növekvő kereslet vezetett, amit a gyártók nem tudnak kiszolgálni. Ez részben köszönhető a Samsung Galaxy Note 7 szó szerint kirobbanó hatásának, ugyanis az említett okostelefon a teljes visszahívás után egy igen nagy vásárlóréteget hagyott maga mögött, amelyet minden csúcskategóriás okostelefon eladásában érdekelt cég a magáénak akar tudni. Ehhez azonban több okostelefont kell gyártani, amihez több komponenst kell rendelni, beleértve a NAND flash lapkákat is. Mindemellett az SSD-kre is igen dinamikusan növekszik az igény, vagyis az SSD-ket gyártó cégeknek is egyre több komponenst kell rendelni, és ezek együttes hatása már elég ahhoz, hogy hiány alakuljon ki NAND flash lapkákból, aminek egyenes következménye az áremelés.

A piackutatók szerint az elkövetkező hónapokban nem elképzelhetetlen az SSD-k 25%-os áremelkedése, és a vásárlók nézőpontjából kedvező változásra legalább fél évig nem lehet számítani. A következő év közepén kezdenek azonban teljes kapacitással termelni a V-NAND flash lapkákat gyártó üzemek, amelyek végeredményben árcsökkenéshez vezethetnek, de ez is egy hosszú folyamat lesz, vagyis jó esély van rá, hogy az árak csak 2018-ban fognak normalizálódni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés