Hirdetés

DMB-adásokat fog az LG Express LW40 notesze

A koreai LG Electronics a világon elsőként kezdett földi DMB (Digital Multimedia Broadcasting) rendszerű adások vételére alkalmas noteszgépek tömeggyártásába. Az Intel mobiltechnológiájára épülő LG Express LW40 három változatban jelenik meg hamarosan a magyar piacon is.

Mindhárom modell 14 hüvelykes, WXGA (1280x768) felbontású kijelzővel rendelkezik, mely a 15:9-es képarány miatt különösen alkalmas DVD-filmek, szélesvásznú videoanyagok megtekintésére.

A jelenlegi legerősebb, LW40-P1LK típusú, DMB vevőegységgel felszerelt notebook 1,6 GHz-es Pentium M processzorral, 512 MB DDR2 memóriával és 80 GB-os merevlemezzel van ellátva. A kijelző meghajtásáról az ATI Mobility Radeon X600 grafikus vezérlője gondoskodik, ezzel a 3D-s játékokkal sem kell szégyent vallania a gépnek. Az LW40-P1LK modell kiskereskedelmi forgalomban körülbelül 390 000 forintos fogyasztói áron jelenhet meg.

Ennél valamivel szerényebb tudást nyújt az LW40-11HK típus, mely a nagyobbik modellhez hasonlóan 1,6 GHz-es Pentium M processzorral, 512 MB DDR2 memóriával és 60 GB-os merevlemezzel van felszerelve és Intel GMA900 grafikus chipet tartalmaz. A középső LW40-es modell ára körülbelül 350 000 forint lesz.

Az LW40-ENHK típusszámot viselő alapmodell a fentebbi példányhoz képest 200 MHz-cel lassabb Celeron M processzort tartalmaz, ez alapján a legszerényebb tudású gép nem kapja meg a Centrino logót, mindemellett az 512 MB DDR2 memóriával és 60 GB-os merevlemezzel ellátott notesz ára ehhez mérten alacsonyabban; körülbelül 310 000 forint körül fog alakulni.

A DMB adások vételére alkalmas notebookok olyan DMB antennát és jelkezelő modulokat tartalmaznak, amelyek tetszés szerint kicserélhetőek az optikai lemezmeghajtóval. Így utazás kerül során – amikor esetleg ritkábban van szükség az optikai meghajtóra – a modul cseréjével csökkenthető a noteszgép súlya.

A Digital Multimedia Broadcasting (DMB) segítségével nemcsak hang- és képtartalmak sugárzására, hanem adatszórásra is lehetőség van. A technológia mobil készülékek számára is lehetővé teszi a vételt, mégpedig viszonylag nagy (kb. 200 km/h) sebességgel közlekedő járművekben is. A DMB egyik fontos előnye, hogy a több országban rendelkezésre álló Digital Audio Broadcasting (DAB) adóhálózatot egyszerűen fel lehet készíteni DMB-adások továbbítására is.

A DMB vevőegységgel felszerelt noteszgépek képesek az adásokat fogni, rögzíteni, a csatornákat megkeresni és nyilvántartani, valamint tárolni tudják az előre programozott műsorokat, képlopó funkcióval rendelkeznek, és intelligensen frissítik magukat (az internetről automatikusan letöltött szoftverrel, meghajtóprogramokkal), így szolgálva a vásárlók kényelmét. A rendszer egyetlen – hazai vonatkozású szépséghibája –, hogy Magyarországon jelenleg még csak kísérleti fázisban sem tart a DMB sugárzás fejlesztése, így az LG Express LW40 legfőbb újdonságának kihasználásához pár évet várniuk kell a magyar felhasználóknak, hacsak nem utaznak sűrűn olyan, fejlett országokba, ahol a műsorsugárzásnak ez a formája jobban elterjedt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés