Hirdetés

Darabokra szedték az új iMac Prót

Nehezebb lett a bővíthetőség, nem is könnyű szétszedni, akad pár egyedi alkatrész, de azért nem javíthatatlan.

Az ifixit csapata nem volt rest szétkapni az Apple tavaly év végén bejelentett, majd részletesebben bemutatott és gyorsan piacra kerülő új csúcs asztali konfigurációját, az iMac Prót, mely egy igen komolynak mondható hardvert kapott, főleg annak fényében, hogy lényegében egy AIO-ról van szó. A boncasztalra a belépő szintű masina került, az adottnak tekinthető 27"-es, 5K felbontású kijelzővel, 8 magos 3,2 GHz-es (Turbo: 4,2 GHz) Xeon W processzorral, 32 GB DDR4 rendszermemóriával, Vega 56 GPU-val, valamint 1 TB-os SSD-vel.

Az eszköz szétszedésének kezdő lépései megegyeznek az iMac 5K-éval, azaz egy pizzavágóhoz hasonló pengével kell óvatosan körbevágni a keret és a kijelzőt összetartó ragasztóréteget, vigyázva, hogy ne sértsük meg a antennakábeleket és egyebeket. Pepecselős munka, de ezt követően némi óvatos feszegetéssel feltárul a belső.


(forrás: ifixit) [+]

A legelső részlet az óriási, dupla ventilátoros hűtő, ami alatt egy igen méretes borda lakik, két oldalra kiágazó hővezető csöveken lakó blokkokkal (dGPU + CPU). A hűtőegységet részben annak köszönhetően tudták ekkorára hizlalni, hogy a korábbi SSHD-t (avagy Fusion Drive-ot) száműzték, így nyertek nem kevés helyet. Sajnos a száműzés nem csak erre, hanem a RAM bővítésére szolgáló ajtóra is kiterjedt, ennél a modellnél ez tehát nincs – és a foglalatok is szét vannak osztva két csoportra és SO-DIMM helyett normál DIMM modulok dolgoznak bennük.


(forrás: ifixit) [+]

A gép további darabokra bontása nem tűnik nehéznek: könnyen kiemelhető az alaplap, a tápegység és a hangszórók is. Ha mindent lebontunk, akkor az is látható, hogy a kijelző ugyanaz az LG panel, amit a korábbi 5K-s modellben is használtak. Még a processzor sincs az alaplapra forrasztva, nem úgy, mint a GPU és annak memóriái, a fémsapkás SSD-k (2x512 GB) viszont egyediek, és ugyan M.2 foglalatba illeszkednek, nincs rajtuk vezérlőchip, csak memóriachipek, ergo bármilyen SSD-re nem lehet lecserélni.


(forrás: ifixit) [+]

Összességében a szerelhetőséget 10-ből 3-ra pontozták, ami annak tudható be, hogy azok a fő komponensek, melyeknél szóba jöhet a bővítés, nagyon mélyre kerültek, cseréjükhöz eléggé szét kell szedni a gépet, illetve nemcsak az SSD nem cserélhető bármire, de a VGA is fix, pedig a Mac Pro esetében ezt megoldották már. Emellett a gépet szétszedni sem annyira egyszerű, bár nem kifejezetten kőkemény feladat, az összerakáshoz azonban pótolni kell az elvágott ragasztót, ami viszont nagyobb kihívás. Cserébe újból összerakva működő gépet kapunk.

További részletek, nagyfelbontású képekkel az ifixit oldalán!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés