Hirdetés

Csökkenőben a DDR3-as memóriák árai

Az elmúlt hetek alatt felfedezhető volt, hogy csökkenő tendenciát mutatnak a memóriaárak, amit szokás szerint a gyártók túltermelése okoz. Az elemzők az év további részében további árcsökkenésre számítanak, így a jelenlegi árazás is javulhat a vásárló nézőpontjából. A Digitimes gyártóktól származó információi szerint az 1 és 2 gigabites DDR3-as memórialapkák az év végéig jelentősnek mondható árváltozás elé néznek. Az októberi időszakhoz képest a 2 GB-os DDR3 modulok már 20-25%-os árcsökkenésen mentek keresztül, ám a folyamat még nem állt meg.

A DRAMeXchange adatai szerint egy 2 gigabites DDR3-as lapka jelenleg 2,5 dolláros áron megy, és az előrejelzések szerint ez egészen 2 dollárig csökkenhet. Ezt a tendenciát követi a jelenleg 1,4 dollárért kínált 1 gigabites megoldás is, ami az év végére elérheti az 1 dollár körüli árat. Az alacsonyabb árazás miatt a gyárak maximális kapacitással dolgoznak, ami a következő év első felében még tovább csökkenti az árakat, így a piacon komolyan elkezdhet terjedni a 4 GB-os DDR3-as modul. Erre akkor van reális esély, ha a 2 gigabites lapkák ára 1,6 dollár körüli szintre zuhan, amire jelenleg igen nagy esély van.

Egyre olcsóbb a DDR3
Egyre olcsóbb a DDR3

A fogyasztók mellett a Samsung húzhat hasznot a túltermelésből, hiszen az előállítási költségek tekintetében a dél-koreai gyártó a konkurensek előtt jár. A fejlesztési tempóból sem kell visszavenni, hiszen jelentős anyagi háttér áll a vállalat mögött, amit a kisebb gyártók nem mondhatnak el magukról. Ez sajnos nem várt következményeket hordozhat magában, hiszen nem kétséges, hogy kisebb anyagi fedezet mellett nem tartható a lépés a nagyokkal, ami rossz esetben végzetes is lehet egy-egy cégre nézve. Érdekes lehet a DDR2 memóriák helyzete is. Valószínűleg sok vállalat emeli az öregedő technológia árát, amivel a DDR3 memóriák eladásán keletkező veszteségeket némileg kompenzálhatják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés