Hirdetés

Csökkenni kezdett a szilíciumostyák ára

Ez egyelőre az úgynevezett spot üzleteket érinti, de később mindenre kiterjedhet.

Az UDN riportja szerint a Tajvanról származó friss jelentések árcsökkenésről számoltak be a nyers szilíciumostyák árát tekintve. Ezek konkrétan azok a waferek, amelyek megmunkálatlanok, azaz technikailag még nem kerültek rájuk a megrendelő által igényelt lapkák.

A hírek szerint százalékosan egy számjegyű árcsökkenésről van szó a 12, 8 és 6 hüvelykes waferek esetében is, de a pontos adatok nem ismertek. Az viszont biztos, hogy az úgynevezett spot üzleteket érinti egyelőre a változás, ami azt jelenti, hogy a bérgyártók a partnereiktől olcsóbban szerzik be a szilíciumostyákat, amelyeket így olcsóbban is tudnak továbbadni az átfogó szerződéssel nem rendelkező ügyfeleiknek.

Mivel a legtöbb bérgyártó és a nagyobb partnereik között eleve van egy szerződés a waferre vonatkozó igények zavartalan biztosítása céljából, így a jelenlegi változást egyelőre még nem feltétlenül érzi mindenki. Ugyanakkor a úgynevezett spot ár csökkenése elég sok megállapodásra hatással lehet, amelyeket újra kell tárgyalni, ha a szerződésben rögzített waferár előnytelenné válna. Hosszabb távon tehát minden érintett érezni fogja a változásokat.

Megjegyzendő, hogy nagyjából három éve ez az első alkalom, amikor a 12 hüvelykes szilíciumostyák ára nem nő, hanem csökken.

Előzmények

Hirdetés