Hirdetés

A Corsair okos tápegysége két megfizethetőbb kistestvért kapott

A Corsair még nyár elején mutatta be kínálatuk egyik legfejlettebb tápegységét, az AX1200i-t, amely nem csak tisztességes teljesítményével és kiemelkedő hatékonyságával próbálta meg felhívni magára a figyelmet, de digitálisan vezérelt belseje és monitorozhatósága is magasan kiemelte a tömegből. 350 dolláros árcédulája viszont a legtöbb felhasználó számára elérhetetlen távolságba helyezte a terméket, ezért a gyártó úgy döntött, hogy némi kompromisszumért cserébe előáll pár olcsóbb modellel.


[+]

A négy új variáns közül a legérdekesebb az AX760i és AX860i, amelyek csupán teljesítményükben maradnak el nagytestvérüktől, egyébként annak minden kívánatos képességével rendelkeznek. A kimenetekről DSP (Digital Signal Processor) vezérelt áramkörök gondoskodnak, így a gyártó állítása szerint változó betáplálás és ingadozó teljesítményfelvétel mellett is biztosított a hardverkomponensek stabil, egyenletes táplálása. A moderáltabb, 760 és 860 wattos teljesítményüket egyetlen 12 voltos ágon adják le, és maradt a 80 Plus Platinum képesség is, így a Corsair úgy gondolta, hogy az új variánsokban 140 mm-es ventilátor helyett elég lesz egy 120 mm-es egység alkalmazása is.


[+]

A teljesen moduláris csatlakozópanelen egy LED és egy nyomógomb mellett a Self Test felirat olvasható; a tápot áram alá helyezve a gombot megnyomva leteszteli működését, majd a megfelelő színnel jelzi az eredményt, így már beszerelés előtt megbizonyosodhatunk az egység hibátlan működéséről. Ami azonban az AXi sorozat tagjainak egyik legcsábítóbb tulajdonsága, hogy egy alaplapi USB kivezetésen keresztül képesek kommunikálni a számítógéppel, így a Corsair Link Dashboarddal nem csak a be- és kimenetek feszültsége, illetve hatékonysága monitorozható, de a belső hőmérséklet is figyelemmel kísérhető, sőt különböző profilokkal saját ventilátorvezérlés is megadható. Az AX760i és AX860i vételára rendre 229 és 249 dollár.

Tápegység típusa: Corsair AX760i Corsair AX860i
Főcsatlakozó 20 + 4 tűs 20 + 4 tűs
ATX 12V 2 x 4+4 tűs 2 x 4+4 tűs
Floppy 2 2
Periféria 8 8
SATA 12 12
PCI Express (6+2 tűs) 6 6

Ha még ezek az árcédulák is túllépik az ingerküszöbünket, akkor az AX760 és AX860 modellek esetében a Corsair valamivel radikálisabb költségcsökkentésbe fogott. Ennek értelmében a digitális vezérlés és a monitorozhatóság is kikerült a repertoárból, valamint az öntesztelő lehetőség is eltűnt, azonban egyetlen 12 voltos ág, a 80 Plus Platinum tanúsítvány és a teljesen moduláris felépítés megmaradt, vagyis így is felsőkategóriás tápokról beszélhetünk. A különböző modellek a könnyebb megkülönböztethetősége végett az AX760i és AX860i bordázott burkolatát simára cserélték. Azonban a farigcsálás mellett egy funkcióbővítést is végrehajtottak a „Zero RPM mode” képében, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb fogyasztás esetén, például a rendszer nyugalmi állapotában a ventilátor teljesen leálljon, így zenehallgatás, internetezés vagy egyszerűbb irodai munkavégzés közben nem okoznak felesleges zajterhelést.


[+]

A csonkolások következtében a Corsair AX760 és AX860 tápokért 199 és 219 dollárt kérnek, vagyis 30 dollárral kell értük kevesebbet fizetni, mint „okos” testvéreikért.

Tápegység típusa: Corsair AX760 Corsair AX860
Főcsatlakozó 20 + 4 tűs 20 + 4 tűs
ATX 12V 2 x 4+4 tűs 2 x 4+4 tűs
Floppy 2 2
Periféria 8 8
SATA 12 12
PCI Express (6+2 tűs) 6 6


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés