Corsair Accelerator SSD – régi termék, új feladatkörben?

Asztali számítógépeknél hagyományos 2,5"-es, SATA csatolófelületű SSD-t használni SSD cache célra talán nem a legcélravezetőbb, hiszen akár magára az SSD-re is telepíthetjük az operációs rendszert, valamint a számunkra legfontosabb alapprogramokat. Ennek ellenére a gyártók látnak fantáziát ebben a megoldásban, hiszen nem a Corsair az első vállalat, mely direkt erre a célra készített SSD tárolókat.

Ezekről a termékekről viszont tudni kell, hogy egyes példányok tárterülete sokak számára ma már nem elegendő arra, hogy kényelmesen elférjenek rajtuk az említett dolgok, illetve teljesítmény tekintetében sem érik utol a mostanság kapható nagy teljesítményű tárolókat. Így akár jogosan felmerülhet bennünk, hogy az új termékek valójában régi fejlesztések, csupán új feladatkört látnak el.

Sajnos egyelőre azt nem állíthatjuk, hogy a direkt erre a célra készített SSD-k ára valamivel visszafogottabb lenne, mint a hasonló tárkapacitású, hagyományos példányoké. Ebből adódóan egyelőre nem arról van szó, hogy töredék pénzért cserébe gyorsíthatjuk fel a lemezműveletek és juthatunk ezáltal némi plusz teljesítményhez – kivéve, ha nem a legkisebb változatot vásároljuk meg.

Az Accelerator szériában 2,5"-es méretű, 30, 45 és 60 GB-os tárkapacitású, SATA 3 Gbps csatolófelületű példányok foglalnak helyet. Az adatátviteli teljesítmény a két nagyobbik változat esetében 280/270 MB/s lineáris olvasásnál és írásnál, míg a 30 GB-os egység 270/240 MB/s értékekre képes (a 4 kB-os blokkokon mért IOPS értékeket a gyártó nem hozta nyilvánosságra). Az SSD gyorsítótár funkció beüzemeléséhez alapkövetelmény a Microsoft Windows 7 operációs rendszer, élesítéséhez pedig a mellékelt NVELO szoftver telepítése szükséges, mely automatikusan kalibrálja és optimalizálja a teljesítményt a használat függvényében.

A Corsair Accelerator SSD gyorsítótárak három év garanciával kerülnek forgalomba tárkapacitástól függően 99, 84 és 69 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés