Hirdetés

Content switch a Suntól

A Sun Microsystems szeptember folyamán tervezi bemutatni első content switchét: a kapcsoló magasabb hálózati rétegekben működve a terheléselosztásban és az SSL- (Secure Sockets Layer) gyorsításban vállal szerepet.

Amikor a Sun 12 millió dollárért felvásárolta a Nauticus Networksöt, széles körben feltételezték, hogy beépíti szervereibe a Nauticus technológiáját, azonban az mindeddig nyitott kérdés maradt, hogy saját kapcsolókkal is előáll-e. A Sun új terméke az év vége fele lesz elérhető, de a partnerek még ebben a hónapban megismerkedhetnek az előzetes változatokkal.

A content switchek nem egyszerűen csak továbbítják az adatokat az egyes hálózati eszközök között, hanem megvizsgálják az adatforgalom tartalmát is, és bizonyos műveleteket el is végeznek. Többszerveres környezetben például a terheléstől függően továbbítják az adatokat a kiszolgálók felé, amelyektől az SSL-titkosítás feladatát is képesek átvállalni. A Sun content switche a szintén saját N1 menedzsment-szoftverrel fog együttműködni. A készülék segítségével virtuális hálózatok is létrehozhatók, amelyek mindegyikére eltérő routolási és biztonsági szabályok definiálhatók.

A Sun eddig csak hálózati kártyákat, illetve tárolórendszereihez és blade szervereihez való kapcsolókat forgalmazott, és egyes piaci elemzők szerint a content switchek piacára való belépése kockázatokat is rejt magában. A Cisco ugyanis, amely egyébként régóta a Sun partnere, négy évvel ezelőtt 5,7 milliárd dollárt ölt a content switcheket készítő ArrowPoint Communications megvásárlásába.

Joel Conover, a Current Analysis szakértője szerint azonban önmagában egy konkurens termék piacra dobása nem meglepő. Szerinte az lesz a nehezebb a vállalat számára, hogy értékesítési csatornáiban elkerülje a zűrzavart, hiszen olyan termékkel gazdagítja kínálatát, amely partnerei megoldásaival versenyez. A Sun egyelőre nem hozta nyilvánosságra saját content switche nevét és árát.

Előzmények

Hirdetés