Hirdetés

Computex 2015: méretes standon mutatott érdekes NAS-os újdonságokat a QNAP

A hálózati adattárolók szinte minden szegmensében jelen lévő QNAP méretes standon állította ki újdonságait, közvetlenül a kiállítótér középső bejárata mellett, ami helyválasztás szempontjából az egyik legjobb, hiszen ide lép be elsőként a legtöbb látogató.


[+]


[+]

Termékekből sem volt hiány a standon, de a narancssárga-fekete pavilonra ránézve egyből látható volt, hogy két fő újdonságra akarták felhívni a figyelmet. Ebből az egyik az az AMD-vel kötött partnerség, amiről nemrég beszámoltunk, és aminek jegyében elkészült a vállalat első AMD SoC-ra épülő hálózati adattár családja, köztük a részletesebben is bemutatott TS-563.


[+]

A másik nagy újdonság a Thunderbolt/Thunderbolt 2 csatlakozó bevezetése, aminek legfőképpen az Apple gépek tulajdonosai fognak örülni, főleg ha 4K-s anyagokkal kell dolgozniuk.


[+]

A QNAP elsőként tett ilyen csatlakozót az iSCSI támogatással rendelkező TVS-871T-i7 NAS-sára, ami így kvázi három az egyben megoldást kínálnak (DAS, NAS, iSCSI SAN). A termék rendkívül erős hardverben, hiszen a négymagos Core i7 processzort rejtő termékbe 16 GB RAM is került – de lesznek ennél olcsóbb/lassabb kiadások is.


[+]


[+]

Amennyiben nem lenne elég a nyolc rekesz, akkor a kapacitás a TX-500P vagy a TX-800 kiegészítő tárolódobozokkal bővíthető tovább öt illetve nyolc rekesszel.


[+]

A Thunderbolt mellé felsorakozik a 10 Gbps Ethernet (10 GbE) támogatása is, noha ez olyan szempontból nem natív, hogy a dobozból kivéve máris használható, de a bővítőmodul fogadására előkészítették a helyet. Ezt a képességet egyébként az imént említett AMD-s NAS-ok és a TVS-871T-i7 is megkapta.

Jobb felső sarokban látható a 10 Gbps számára fenntartott bővítőhely
Jobb felső sarokban látható a 10 GbE számára fenntartott bővítőhely [+]

Beljebb jutva a standon a következő állomáson egy érdekességre bukkantunk, ugyanis az egyik QNAP NAS-on a Popcorn Time szoftvere futott, ami ugyan nem a hivatalos szoftvere a hálózati tárolónak, de a gyártó lehetővé tette, hogy más forrásból származó alkalmazás is telepíthető legyen.


[+]

Ezzel át is ugrunk a szoftveres részre, a QNAP-nál ugyanis látják, hogy önmagában a hardver nem sokat jelent, hiszen az erős konkurencia is ugyanezekre a rendszerchipekre építkezik. Éppen ezért a vállalat olyan szolgáltatások beépítésére helyezi a hangsúlyt, ami egyrészt kibővíti a termékek tudását, másrészt pedig megkönnyíti a használatukat. Ide sorolható például az új Multi-room funkció, amivel lehetővé válik a multimédiás adatfolyam továbbítása követlenül a NAS felületéről a hálózatban található DLNA kompatibilis eszközökre, lejátszókra, legyenek azok bárhol is a lakában, irodában.


[+]

Új funkció lesz a Qsirch névre keresztelt kereső is, ami lényegében olyan egyszerű lesz és majdnem úgy is fog kinézni, mint a Google keresője, csak éppen a NAS-on fut és a NAS-on található állományok között, sőt magukban az állományokban keres, így gyorsabban megtalálhatjuk, amire szükségünk van.


[+]

Ezzel még nincs vége a sornak! Kibővül a felhős szolgáltatók köre, és minden létező népszerű szolgáltatás elérhető lesz, kezdve a OneDrive-tól a Google Drive-on és Amazon Cloud-on át a DropBox-ig. Ezek használatát is kényelmesebbre szabták, méghozzá úgy, hogy a fájlkezelőt megvariálva lehetővé tették, hogy a felhőben tárolt anyagainkat két szolgálató mögött szabadon mozgassuk. Egyszerűbben mondva: a felhasználónak nem kell azzal vesződnie, hogy letöltse az egyik szolgáltatótól az adatait, majd utána feltöltse ugyanúgy kézzel egy másikra, hanem a szoftver mindent elintéz - persze technikai szempontból a háttérben ugyanúgy megtörténik a letöltés és a feltöltés, de ezt a felhasználó nem érzékeli és nincs vele további teendője.


[+]

Még egy újítás lesz, az pedig a SnapShot, ami a rendszer aktuális állapotáról készít pillanatfelvételt (tehát egyfajta backup funkciót végez) és probléma estén ezekre a mentett állapotokra bármikor visszaállhatunk. Az imént felsorolt újítások az új rendszerszoftverben kapnak majd helyet, amely várhatóan hamarosan elérhető lesz. A vállalat egyébként azt is tervezi, hogy az Androidot is hasznosítja saját eszközében a nagyon közeli jövőben (már csak a Google jóváhagyására vár), de ha lehetne, akkor sem szeretnénk a meglepetést elrontani, így erről majd a megfelelő időben beszámolunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés