Hirdetés

Computex 2013: Noctua (tovább)fejlesztések

Idén sem hagyhattuk ki a Noctua standját, hisz a vállalat szinte minden évben képes számunkra mutatni valami izgalmas újdonságot. Ahogy a korábbi kiállítások alkalmával, úgy most is Jakob Dellinger, a Noctua sajtó- és marketing menedzsere kalauzolt minket a termékek között.


[+]

A tavalyi alkalom után részletesebben elmagyaráztuk a Noctua, továbbra is folyamatban lévő, R-ANC (RotoSub Active Noise Cancellation) néven futó fejlesztésének lényegét. A technológia a fejhallgatók esetében mér régóta alkalmazott aktív zajszűrésről szól, mely ebben az esetben a légkavarók által generált zajt hivatott csökkenteni. Ennek alapja a fizikai jelenség, miszerint egy adott hanghullám és annak ellentétes fázisa kioltják egymást.


[+]

Az eljárással ugyan teljesen eltüntetni nem, csupán mérsékelni lehet a ventilátor által generált zajt, de sok esetben már ez is nagyon hasznos lehet. Mindezen hatást az adott légkavaró keretébe beépített, tekercsként funkcionáló gyűrűkkel érik el, melyeket tizedmilliméter pontossággal kell elhelyezni a tökéletes működés érdekében. Ez jelentős mértékben megnehezíti a gyártást, melynek tökéletesítésén folyamatosan dolgozik a Noctua. A vállalat képviselője szerint legkorábban nagyjából egy év múlva bukkanhatnak fel a már végleges, kereskedelmi forgalomba is kerülő modellek.


[+]

A technológia hatásáról saját fülünkkel is meggyőződhettünk a gyártó által összeállított tesztrendszer, pontosabban annak fejhallgatója segítségével. Bátran állíthatjuk, hogy rendszer működik, és jól hallhatóan csökkenti a ventilátor által generált zajt.


[+]

Természetesen mindezen felül még számos kész, illetve készülő terméket láthattunk. Ezek közül elsőként az egyelőre prototípus fázisban lévő A-szériás légkavarók irányába fordultunk. Az újabb prémium kategóriás modelleke a levegőáramlás gyorsítására hivatott kis csatornákat tartalmaznak, optimalizált keretet.


[+]

Az ipari környezetbe szánt 12 és 14 centiméter átmérőjű modellek szintén prototípus állapotban vannak. Ezeket az igencsak masszív felépítésű modelleket 2000 fordulat feletti tempóra tervezték, miközben az IP52, illetve akár és IP66 víz és por védelmi szabványnak is megfelelhetnek.


[+]

Mini-ITX rendszerekhez fejlesztette egyik legújabb D-Type bordáját a Noctua. A modellre 92 milliméteres légkavarót lehet majd befogni, miközben az sem a memória modulokkal, sem pedig az esetleges PCIe kártyákkal nem ütközik.


[+]

Az NH-L9i (Intel) és NH-L9a (AMD) ITX modelleket tovább csiszolta a gyártó. Előbbi esetében a kondenzátorokkal való esetleges ütközések megszüntetése volt a fő cél, míg az utóbbi, AMD foglalatos alaplapokra szánt verziónál egy teljesen új felfogatási módszert dolgoztak ki, így a korábbi fémlap elhagyásával elkerülhető a NYÁK hátulján található egyes komponensekkel való interferencia.


[+]

Az NH-D14 alapjaira építkező másik D-Type hűtő egy igazi nagyágyú. Ennek tervezésekor az egyik fő cél a magas RAM-modulokkal való ütközés elkerülése volt, így ennek érdekében a borda két szélének alján kivágtak két kisebb szekciót. Ezzel a megoldással egy ventilátor esetében teljesen biztosított lesz a kompatibilitás. A modellhez két 14 centiméteres NF-A15 PWM légkavarót mellékel majd a Noctua.


[+]

Az R-ANC mellett egy másik fejlesztésen is fáradozik a cég. A réz és gyémánt por ötvözéséből egy speciális préseléses technikával gyártott új talp 25%-kal magasabb hővezető képességgel bír. Ennek előállítása szintén nem egyszerű, ráadásul meglehetősen költséges is, ami némileg megnehezíti majd a fejlesztés sikerét.


[+]

Végül zárás gyanánt a vállalat büszkén dicsekedett a terméktámogatásuk erősségével. Mindezt egy immáron 8 éves, azaz 2005-ös modellel szemléltette, ami a Noctua-tól ingyenesen beszerezhető NM-i115x felfogató csomag segítéségével, akár a legújabb LGA1150-es alaplapokra is könnyen felszerelhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés