Hirdetés

Computex 2012: túra az ASUS főhadiszállásán és standján

Na jó...a bevezetőben picit túloztunk, hogy keveseknek adatik meg eljutni az ASUS székházába, hiszen rengeteg ember dolgozik itt, de a kívülállók közül valóban nem sokaknak adatik meg, hogy bebocsátást nyerjenek a Pegatron tőszomszédságában fekvő tajvani központba. Az itt dolgozó embermennyiséget csak akkor fogtuk fel, amikor dolgunk végeztével az éttermi részbe tévedtünk, ami egy gigantikus menzához hasonlított, ahová a dolgozók végeláthatatlanul özönlöttek. Az ebédidőt leszámítva egyébként az épület nyugodtnak tűnt, igaz, mi csak a felszínt karcoltuk, hiszen nem jutottunk tovább a második emeletnél, pedig volt még ezen felül vagy 8 további. Egyébként már a tágas előtérben is rábukkantunk két üde színfoltra:

Mona Lisa alaplapokból felépítve
Mona Lisa alaplapokból felépítve [+]


[+]

Sajnos a színfalak mögé nem igazán nyertünk betekintést, de ez a távol keleti vállalatok sajátossága, illetve az ASUS még ezek között is a konzervatívabbak közé tartozik. Jól példázza, hogy csak egyetlen helységet – ahol a dizájnerek dolgoznak– mutattak be, de ezt is csak képekben, és fotózni is tilos volt. Természetesen voltak előre szervezett programok, például a SonicMaster audiomegoldás ismertetése, a Thunderbolt technológia felbukkanása az ASUS kínálatában, valamint az újonnan bemutatott AiCloud ismertetése. Sajnos ezek mind elméleti oktatásnak minősültek, ezért igazából szép fotókat ezekről nem igazán tudunk mutatni – így minden puskaport a standra hagytunk.

Amiről viszont mindenképpen érdemes írni, az az AiCloud, az ASUS saját felhős megoldása, ami valóban mindent mindennel összeköt. A kulcspont természetesen a router, mely maga jelenti a felhőt, azaz tartja a kapcsolatot az adattárolók és a külvilág között. Az adattároló például bármilyen eszköz lehet, ami a helyi hálózathoz, azaz a routerhez kapcsolódik (NAS, PC, notebook, ezeket még alvó állapotból is képes felébreszteni), a felhőt pedig kívülről szintén bármilyen eszközzel elérhetjük; beleértve az okostelefonokat és tableteket is.

Az AiCloud hasznát a gyártó gyakorlatilag azzal magyarázta, hogy mostantól nincs olyan adat, amihez szükség szerint ne tudnánk hozzáférni távolról. Nem baj, ha egy külföldi utazás során hirtelen szükségünk lenne valamilyen állományra, legyen az zene, film, prezentáció vagy bármi más, az a távoli eszközökön mindig elérhető lesz. Sőt, kedvenc zenéinket sem kell magunkkal cipelni, a felhőn keresztül ezek hallgatása is megoldott.

Az útválasztó nem csak a rákapcsolt gépeket tudja a felhőbe kapcsolni, hanem képes magához kötni más cloud szolgáltatást is, például az ASUS WebStore-t, de a hírek szerint a DropBoxszal is folynak a tárgyalások. Ezen felül az AiCloud-képes router más AiCloud eszközök felhőjéhez is hozzá tud kapcsolódni és ott adatot mozgatni (kvázi megosztani), így például egy ismerősünk felhőjében tárolt adataihoz is hozzáférhetünk.

Jó hír, hogy az AiCloud nem csak a hamarosan érkező routerekben lesz elérhető szolgáltatás, hanem néhány régebbi termékbe is ingyenesen bekerül a támogatás. Persze még sok a bizonytalanság és a kérdés a fejünkben, melyekre egyelőre még nem tudjuk a választ. Ezek egyrészt biztonsági kérdések, másrészt a működéssel kapcsolatosak, de ezeket majd az AiCloud kipróbálásával fogjuk leginkább megérteni.


[+]

A nap másik részét az ASUS standjának meglátogatása tette ki, ahol az eddig bemutatott eszközökön kívül rengeteg újdonságot láttunk, így (folytatólagosan) most ezekről számolunk be. Kezdenénk rögtön az üvegfal mögé rejtett Zeussal, az Intel X79-es szörnyeteggel, mely egyelőre csak koncepció formájában létezik. A termék különlegessége, hogy nincs rajta semmilyen PCI vagy PCIe foglalat, ellenben rengeteg hűtőbordát találunk rajta. Ennek oka, hogy az alaplapra két GPU-t is ráintegráltak, és minden egyéb kiegészítő megtalálható rajta, így nincs szükség a foglalatokra. Hogy mindez mennyire működőképes, arról nem tudtunk bizonyítékot szerezni, hiszen ez volt az egyetlen kiállított darab.


[+]

Láthattuk a tegnapi napon említett, Maximus V Formula alaplapon lévő Thermal Fusion megoldást működés közben. Sőt, egyből két alaplapot hozott a gyártó demózni: az egyiken be volt kötve a PWM a vízhűtő körbe, míg a másikon nem. A föléjük szerelt egyetlen hőkamera mindkét alaplapról készített felvételt, így a hozzá kapcsolt kijelzőn keresztül tudtuk ellenőrizni az új fejlesztés hatékonyságát.


[+]


[+]

Mindezt egy spéci és egyben lenyűgöző Bitspower házba beszerelve is láthattuk. A szekrényajtóhoz hasonlóan nyíló kasztniban a különlegesen elhelyezett táp alá került a ThunderFX külső hangkártya, a táp fölé pedig a folyadékhűtéssel ellátott alaplap.


[+]

Végezetül még egy ROG-os újítás, az ASUS Raidr Thunderbolton kapcsolódó SSD-t is felleltük egy üvegkalitkában. Sajnos ezt sem láttuk működés közben, és semmilyen technikai információval sem tudtak ennek kapcsán szolgálni. Mindenesetre van benne fantázia, hiszen a leggyorsabb SSD-k majdnem teljes mértékben képesek kihasználni a SATA 6 Gbps szabványt, így külső adattárolóként alkalmazva az USB 3.0 5 Gbps átviteli sebessége kevés lehet, ellenben a Thunderbolt 10 Gbps-e sávszélessége megoldja ezt a problémát.

Thunderbolt SSD
Thunderbolt SSD [+]

Notebook és Ultrabook téren is vannak újdonságok a gyártónál. A Zenbook mellett az ASUS egy olcsóbb Ultrabook családot is indít, az S szériát, amibe 14" és 15,6"-es variánsok érkeznek (1366x768-as felbontással), és természetesen jóval visszafogottabb fizikai méretekkel rendelkeznek, mint az UX sorozat. A harmadik generációs Intel Core i3, i5 és i7 processzorokra épülő S46 és S56 modellekbe SSD+HDD kombináció, optikai meghajtó és dedikált NVIDIA GeForce GT 600 családból származó VGA is kerül, tömegük pedig kijelző mérettől függően 2 és 2,3 kg körül alakul.


[+]


[+]

Notebookfronton is lesz újítás, méghozzá az X széria, pontosabban a 14"-es X401-es modell. Az éppen 1,8  kg-os, többféle színvariációban készülő hordozható gépbe vélhetően második generációs Core i3 processzor, vagy ennek butább Pentium/Celeron processzor kerülhet, 4 GB memóriával és integrált grafikus vezérlővel – no és természetesen HDD-vel.


[+]


[+]

Megszokhattuk már, hogy az utóbbi időben az ASUS a kijelzők, pontosabban a PC-s monitorok piacára is alaposan rágyúrt. Újdonságaik között a több kijelzős felhasználásra szánt, így a minél vékonyabb (0,9 cm-es) kávát előtérbe helyező VN247-es modellt fedeztük fel elsőként. Sajnos a monitor TN panelre épül, de legalább a 2 ms-os válaszidejével megfelel majd a játékosok igényeinek.


[+]

Az általunk tesztelt, IPS paneles PA248Q-ból is érkezik egy új variáns QJ utótaggal, melyhez alapból jár egy Spider színkalibrátor, így a félprofesszionális felhasználás immáron otthoni környezetben is egyszerűen megvalósulhat.


[+]

Érkezik a gyártó QHD felbontású (2560x1440) kijelzője is, a 27"-es PB278Q, szintén IPS panellel, HDMI 1.4 és DisplayPort 1.2 bemenetekkel, illetve minden irányban állítható állvánnyal. Jó látni, hogy egyre több gyártó áll át erre a felbontásra ebben a méretben, csak győzzük majd meghajtani.


[+]

Természetesen az ASUS mint szerverkomponens gyártó is jelen volt termékeivel, melyek a standnak csak egy nagyon kis részét tették ki.


[+]

És végül egy kis bónusz azoknak, akik szorgalmasan olvastak és eljutottak a bejegyzés végére:


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés