Hirdetés

Computex 2012: VGA-kban gazdag Sapphire stand

A Sapphire is kint van a Computexen, és a cég képviselői nem kevés újdonságot vittek magukkal. A vállalat elsősorban az új Radeonokra helyezte a hangsúlyt, így kezdjük is a sort a bemutatott VGA-kkal. Az AMD Radeon HD 7750-es modelljének készült egy alacsony profilú verziója, melyet a gyártó elsősorban a nagy teljesítményű HTPC-kbe szán. A termék nem igényel külső tápellátást, így csak az x16-os PCI Express csatolóból szerzi az energiát. A termék a Cape Verde kódnevű cGPU-ra épül, mely 512 darab aktív shader részelemmel dolgozik, a 128 bites memóriabuszhoz pedig 1 GB fedélzeti memória kapcsolódik. A nem túl méretes hűtőn sajnos egy ventilátor is feltűnik, de a cég szerint ennek zajszintje elviselhető. Az újdonság gyári tuningot nem alkalmaz, így a lapka 800 MHz-en ketyeg, míg a GDDR5 szabványú memóriák effektív órajele 4,5 GHz. A kártya hátoldalán egy DVI, egy 3 GHz-es mini HDMI 1.4a, valamint egy mini DisplayPort 1.2 HBR2 kimenet található.

Sapphire Radeon HD 7750 Low-Profile
Sapphire Radeon HD 7750 Low-Profile (forrás: Hardware.Info) [+]

A Sapphire a passzív hűtésnek is nagy híve, és korábban már teszteltük a cég ULTIMATE HD 7750 jelzésű termékét. A sorozat most kiegészül egy Radeon HD 7770-es modellel, mely szintén az AMD Cape Verde kódnevű cGPU-jára épül, ám ebben a lapkában már 640 darab shader részelem dolgozik. A 128 bites memóriabuszhoz 1 GB fedélzeti memória kapcsolódik, de gyári tuning nincs, így a chip 1 GHz-en ketyeg, míg a GDDR5 szabványú memóriák effektív órajele 4,5 GHz. A passzív hűtő egyébként igen nagy lett, a kártya elején pedig egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó várja az extra energiát, emellett a VGA hátulján két DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, valamint egy DisplayPort 1.2 HBR2 kimenet lelhető fel.

Passzív Sapphire Radeon HD 7770 Passzív Sapphire Radeon HD 7770
Passzív Sapphire Radeon HD 7770 (forrás: Hardware.Info) [+]

A standon egy gyárilag tuningolt Radeon HD 7970 is előkerült, melyen egy rendkívül méretes, két ventilátorral dolgozó Vapor-X hűtő található. A kártyára az AMD Tahiti kódnevű cGPU-ja került, melynek 925 MHz-es referencia órajelét 1100 MHz fölé emelte a vállalat. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória is 6 GB-ra hízott, de az effektív órajeléről nincs pontos adat.

Sapphire Radeon HD 7970 Vapor-X Sapphire Radeon HD 7970 Vapor-X
Sapphire Radeon HD 7970 Vapor-X (forrás: Hardware.Info) [+]

Az alaplapok szempontjából előkerült egy Socket FM2-es foglalattal szerelt termék, mely a Pure Platnum A85XT nevet viseli. Az ATX szabványú alaplap az AMD új A85X jelzésű vezérlőhídját használja, és található rajta két x16-os, egy x4-es, két x1-es PCI Express 2.0, valamint két PCI csatoló, illetve egy mini PCI Express. Az újdonságon hét darab SATA 6 Gbps-os, illetve egy mSATA port látható, a monitorok pedig egy D-Sub, egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenetre köthetők. Sokkal többet nem lehet a képről megállapítani, de biztosra vehető a négy darab USB 3.0-s port, a nyolccsatornás hangkodek, a Bluetooth, valamint a Gigabit Ethernet.

Sapphire Pure Platnum A85XT
Sapphire Pure Platnum A85XT (forrás: techPowerUp!) [+]

A Sapphire Pure Mini E2-1800 már egy Mini-ITX-es alaplap, és a Brazos 2.0-s platformra épít, azon belül is a termék nevéből kitalálható, hogy az E2-1800-as APU-ra. Utóbbi lapkáról a cég lehagyta a hűtőbordát, hogy jobban látható legyen a chip apró mérete, de nyilván a boltokba nem így kerül. A terméken egyébként egy x16-os PCI Express 2.0 és egy mini PCI Express, illetve hat darab 6 Gbps-os SATA interfész található, a hátlapon pedig a D-Sub, a DVI és a HDMI aljzat, illetve pár USB port, valamint az Ethernet csatlakozó sorakozik. Ezenkívül nyolccsatornás hangkodek és Bluetooth is került az alaplapra.

Sapphire Pure Mini E2-1800
Sapphire Pure Mini E2-1800 (forrás: AnandTech) [+]

Végül a Sapphire a Vapor-X processzorhűtőt is megmutatta, amely hőcsöveket és hőkamrát használ a hűtéshez, az aktív hőelvezetést pedig két darab 12 cm-es ventilátor végzi. Sajnos a vállalat nem mutatta be, hogy mire képes a szerkezet, de a megjelenéskor ez úgyis kiderül.

Sapphire Vapor-X
Sapphire Vapor-X (forrás: KitGuru) [+]

Előzmények

Hirdetés