Hirdetés

Combosnak tűnik az Apple A12 Bionic

A TechInsights hozta a szokásos fotót a lapkáról, de a mélyebb újításokról is szereztünk némi információt.

Az Apple nemrég mutatta be az új iPhone-okat, amelyekkel megérkezett az újabb rendszerchipjük is, ezúttal A12 Bionic jelzéssel. A TechInsights jóvoltából kiderült, hogy a TSMC 7 nm-es FinFET node-ját használó lapka kiterjedése 83,3 mm², ami picinek mondható, de ezen a szinten megszokott méretről van szó.

A 6,9 milliárd tranzisztorból álló lapka két darab ARMv8.3-A-as nagy (Vortex) és négy darab szintén ARMv8.3-A-as kis (Tempest) magot kapott. A nagyobb magok esetében az adat- és utasítás-gyorsítótár kapacitása nőtt, méghozzá 128-128 kB-ra, míg a lapka szintjén megosztott rendszergyorsítótár 8 MB-os, a memóriavezérlő pedig LPDDR4X szabványú memóriákat támogat.

A lapka fontos eleme az NPU, vagyis a Neural Processing Unit, ami a gépi tanulás dedukció szakaszát képes gyorsítani. Meglepetősen nagy egységről van szó, amely nyolc feldolgozómotort tartalmaz a teljesítménye pedig másodpercenként 5 billió operáció.

Apple A12 Bionic
Apple A12 Bionic (forrás: TechInsights) [+]

Az integrált grafikus vezérlő továbbra is eléggé nagy rejtély. Az Apple már az A11-es lapka esetében is azt mondta, hogy saját fejlesztésű megoldást használ, ugyanakkor ennek képességei hihetetlenül sok ponton hasonlítottak az almások által használt legutolsó Imagination PowerVR dizájnra. Nincs ez másképp az A12 GPU-nak nevezett fejlesztéssel sem, amely az A11 GPU-hoz képest három helyett már négy feldolgozótömböt használ. Részben innen származik a fejlesztés tempóelőnye is, ami állítólag plusz 50%.

Sajnos az Apple eléggé titkolja a részleteket, de kiderítettük, hogy az A12 GPU az A11 GPU-hoz hasonló technikai képességekkel bír, viszont újítás, hogy egy jelenetet nem csak egy, hanem maximum 16 nézőpozícióba képes továbbítani a geometriát. Ennek egy telefonban semmi értelme, akkor lenne hasznos, ha a szerkezet kijelzője sztereó 3D-t is támogatna, de az iPhone esetében ez nem opció.

További extra az új tesszellátor, amely nem csak 16, hanem már 64 faktort is támogat. Egy telefon szintjén ennek a hasznossága is eléggé megkérdőjelezhető, viszont fontos, hogy az említett két újítással az Apple elérte a Metal 2 API által meghatározott maximális szinteket, amelyeket leginkább a macOS operációs rendszeren lehetett kihasználni, méghozzá GCN-es AMD Radeon grafikus vezérlő mellett.

Az iPhone szintjén is hasznos lehet viszont a különböző stencil operációk támogatása, amelyeket korábban az AMD Radeonok miatt épített bele a Metal 2-be az Apple, de ezeket most már saját hardverrel is kezelik.

Több szempontból is érdekes tehát az Apple A12 Bionic, főleg a GPU-ba épített képességek, amelyek nem kifejezetten telefonba valók, így felmerül a kérdés, hogy a szóban forgó SoC hol lesz még bevetve, hiszen a semmiért nem sok értelme volt beépíteni az újításokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés