Hirdetés

CES: Windows SideShow-ra is épít az NVIDIA

A napokban zajló International CES kiállításon az NVIDIA egyebek mellett Preface nevű, a Windows SideShow szolgáltatást kihasználó platformját igyekszik népszerűsíteni. A SideShow egy olyan technológia, mely lehetővé teszi, hogy önálló vezérlőelektronikával rendelkező kijelzők vagy összetettebb hordozható eszközök kapcsolódjanak a számítógépre, és adatokat jelenítsenek meg, vagy minialkalmazásokon, ún. gadgeteken keresztül különféle funkciókhoz férjenek hozzá – bizonyos esetekben akkor is, ha a számítógép stand-by állapotban van. A gadgetek egy részét a Windows Vistával együtt szállítják (kívülről elérhetők például a Sidebar elemei), ám a szabványos API-nak köszönhetően más fejlesztők is készíthetnek efféle alkalmazásokat.

Az NVIDIA tavaly novemberben, a PortalPlayer felvásárlásával jutott a Preface platform birtokába. A PortalPlayer korábban az Apple iPodok integrált (system on chip, SoC) vezérlőinek beszállítójaként szerzett hírnevet, de más nagyvállalatoknak, például a Philipsnek, a Samsungnak, a Thomsonnak is készít médialejátszókban használatos platformokat. A Preface magában foglalja mind a hardvert, mind a SideShow igénybevételéhez szükséges szoftvert; támogatja a médialejátszást, képnézegetést, de olyan hétköznapi feladatok is megoldhatók segítségével, mint például a levelek, naptárbejegyzések olvasása.

Az eredetileg notebookokba való beépítésre szánt modul várhatóan önálló eszközök formájában is piacra kerül. Az NVIDIA által most bemutatott referenciakészülékek között van hitelkártya méretű, inkább csak a megjelenítésre összpontosító modul, de van olyan okos távirányító is, mellyel akár a PC-n tárolt médiakönyvtárak is böngészhetők, vezérelhető a gép számos alkalmazása, kérhetők figyelmeztetések kiemelt eseményekről (pl. beérkező üzenetek, találkozók), ráadásul a kommunikáció Bluetooth kapcsolaton keresztül valósul meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés