Hirdetés

CES 2023: nem gyenge ASUS ROG perifériák az év elején

A tajvani óriás összekapta magát a 2023-as esztendőre, és valóban impozánsnak tűnő megoldásokat prezentált.

Az ASUS számtalan újdonsága közt természetesen beviteli eszközök is akadtak az idei CES-en, és ezek közül elsőként a módosított 75 százalékos kivitelű ROG Azoth mechanikus billentyűzetet tessékeljük piedesztálra, hiszen sok vonzó tulajdonság birtokában van. Ami a leginkább szembeötlő, hogy a 65 százalékos szélesség ellenére a dedikált Home/End billentyűpáros kivételével megvannak a kurzorvezérlők, miközben a számok felett ott sorakoznak a funkcióbillentyűk, és a jobb felső sarokban egy háromállású lapozógombbal kiegészített, 2 hüvelykes OLED kijelző trónol, amelyre animációkat, beállítások változtatását jelző értesítéseket, hangvizualizációkat vagy rendszerinformációkat írathatunk ki.


[+]

A gyorscserés foglalataiban előre megkent ROG NX Red/Brown/Blue kapcsolókkal érkező apparátus elsősorban (1000 Hz-es) 2,4 GHz-es SpeedNova rádiófrekvenciás kapcsolattal kommunikál a számítógéppel, de szükség esetén 5.1-es Bluetooth-szal, illetve a 2 méteres USB Type-C/Type-A (töltő)kábelnek köszönhetően vezetékes üzemmódban egyaránt bevethető. A hatprofilos belső memóriával megáldott, szilikon gasket mountos ketyere gépelési zaját 3,5 mm vastag szilikon plate, egy réteg Poron habszivacs, plusz egy szilikonhab alátét igyekszik barátságosabbá tenni. A dőlésszöget három szinten szabhatjuk meg, és a beépített akkumulátor legfeljebb 2000 órára elegendő kakaót tud tárolni (2,4 GHz-cel, deaktivált OLED képernyővel és inaktív gombonként címezhető Aura Sync világítással).


[+]

A gombonként programozható, kettős fröccsöntésű PBT kupakokkal ellátott klaviatúra fedőlapja egyébként fémből készült, és a stabilizátorait is megkenték, ám ami szokatlan, hogy a natív MacOS támogatással rendelkező termék dobozából a kupak-, továbbá kapcsolószedő csipeszen kívül egy switchnyitót, egy kenéshez használandó állomást, egy ecsetet, meg egy üvegcse Krytox GPL-205-GD0 kenőanyagot bányászhatunk elő bónusz gyanánt.

Szimpatikus tasztatúra mellé egy hasonszőrű egér sem árt, és itt kerül a képbe a szimmetrikus formavilágú (de persze jobbkezeseket előnyben részesítő), ötgombos ROG Harpe Ace Aim Lab Edition, amely teli burkolattal mindössze 54 grammot nyom a mérlegen. A 127,5 mm hosszú, 63,7 mm széles és 39,6 mm magas (szóval egyáltalán nem pici) jószág belsejében egy 36 000 cpi-ig skálázódó, 650 ips-os/50 g-s AimPoint szenzor dolgozik, amely a specifikációkat tekintve egy egyedi SROM-mal, illetőleg interpolált maximális felbontással bíró PixArt PAW 3395-nek tűnik.


[+]

A főklikkek alatt "70 milliós" ROG kapcsolók telepedtek meg, és a 2,4 GHz-es rádió mellett 5.1-es Bluetooth-ra vagy madzagos üzemre egyformán voksolhatunk. Az akku leoltott Aura Sync fényekkel mintegy 90 óráig képes biztosítani az energiaellátást, a töltéshez paracordot kapunk, és extrák vonatkozásában egy toldóadaptert, egy tartalék készlet (virgin grade) PTFE tappancsot, meg egy grip tape szettet mellékelnek az egyelőre ismeretlen vételárú konstrukcióhoz.


[+]

Érdekesség, hogy szoftveres oldalról az Aim Lab Settings Optimizer próbál asszisztálni játékbeli hatékonyságunk javításához, mégpedig úgy, hogy az applikáció kézenfogva átvezet néhány speciális feladaton, analizálja az FPS-ekben megfigyelhető szokásainkat, majd különböző beállításokra tesz nekünk javaslatokat.

A tetszetős rágcsáló alá szánták az 508 mm széles, 420 mm mély és 3 mm vastag, varrott peremű ROG Hone Ace Aim Lab Edition egérpadot, melynek textúrázott szövethibrid felülete taszítja a vizet, olajokat, valamint a port, így könnyedén tisztán tartható.


[+]

A hason szokás szerint csúszásgátló gumírozás figyel, de érdemes néhány szót ejtenünk a felület alsó szegmensében látható mérőskáláról, amellyel igen egyszerűen megállapíthatjuk, hogy csuklónk és alkarunk pontosan mennyit mozdult el a monitorunkon zajló eseményekhez relatívan, ergo célzottan gyakorolhatjuk a precíz rántásokat/konzisztens célkereszt pozicionálást.


[+]

Az integrált ESS DAC-kal megfejelt ROG Raikiri egy PC-vel, Xbox One-nal és Xbox Series X|S-sel összeboronálható, 300 grammos gamepad, ami két analóg karral, D-paddal, egy 3,5 mm-es audio jackkel, illetve (ha jól számoltuk) összesen 14+2 gombbal fedélzetén hódítja meg az üzletek polcait. Az USB Type-C/Type-A zsinór leválasztható, a ravaszokat feszesebbé vagy lazábbá tehetjük, és az Armoury Crate platformmal a gombok programozásán túl variálhatjuk a rezgőmotorok erejét, a holtjátékokat, az analóg karok válaszgörbéjét vagy épp az RGB fényjátékot.


[+]

A szerkezetnek ROG Raikiri Pro néven van egy 2,4 GHz-es rádióval és AFH-s (Adaptive Frequency Hopping) Bluetooth-szal megspékelt, 330 grammos változata, amelyen egy olyan csöppnyi, ezúttal 1,3 hüvelykes, 128 x 40 pixeles OLED kijelzőcske táborozott le, mint amilyet a ROG Azoth billentyűzeten már láthattunk. Ennek vezérléséhez két extra gomb jár (de hátul ugyancsak elhelyezést nyert két pluszgomb), és nem csupán a különféle funkciók között léptethetünk, de akár on-the-fly profilt is válthatunk, ha úgy tartja kedvünk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés