Hirdetés

CES 2020: itt a Nikon új üdvöskéje, a D780

Az igen nagy népszerűségnek örvendő D750 utódja szinte változatlan külsővel, de már hibrid autofókusszal mutatkozott be.

A Canon után a Nikon is új modellel kezdte a 2020-as évet, és bár az EOS 1D X Mark III jóval magasabb ligában játszik, mint jelen cikkünk alanya, a D780, azért a Nikon újdonságának sincs szégyenkeznivalója. Nehéz dolga már annál inkább, hiszen elődje, a D750 az egyik legnépszerűbb full frame szenzoros Nikon kamera a piacon, így az utódnak elég magas lécet kell megugrania.


[+]

A magnéziumötvözetből készült, időjárásálló szigeteléssel is ellátott váz F bajonettje mögött egy 24,5 megapixel felbontású, hátsó megvilágítású full frame CMOS érzékelőt találunk, melyet az általunk is tesztelt Z 50 és Z 7 modellekben is dolgozó EXPEED 6 képfeldolgozó egység támogat a munkában. Az érzékenységet ISO 100 és (kiterjesztett módban) ISO 204 800 értékek között állíthatjuk, a mechanikus mellett elérhető elektronikus zár segítségével pedig az akár 1/8000 másodperces záridő, valamint a 12 képkocka/másodperces sorozatkép lehetősége is elérhető.


[+]

A 100%-os lefedettségű, 0,7-szeres nagyításra képes optikai kereső mellett egy 3,2 hüvelyk képátlójú, 2,359 millió képpontos érintőkijelző is megtalálható a hátoldalon, utóbbi érintésérzékenysége a menüben való navigálásban és a fókuszmezők kiválasztásában is hasznos lehet. Ha már szóba került az élességállítás, talán ezen a területen fejlődött legtöbbet a széria, ugyanis a D780 a gyártó első tükörreflexes váza, amiben keresővel és élőkép módban is elérhető hibrid autofókusz rendszer van. A szenzor 90%-át lefedő 273 PDAF pontot a D5-ben is dolgozó algoritmus vezérli, a rendszer pedig képes mozgó tárgyak és az emberi szem követésére is.


[+]

Videófelvétel terén kapunk 4K/30p és FullHD/120p módokat, továbbá elérhető az N-Log mentés és a HDMI kimeneten történő 10 bites rögzítés lehetősége is. A felvételeket két darab UHS-II SD kártyára is elmenthetjük, de a vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok is rendelkezésünkre állnak az USB Type-C csatlakozó, valamint a Wi-Fi és Bluetooth modulok révén.

A Nikon D780 váz január végén válik elérhető 2300 dolláros árcédula társaságában, ha pedig igényt tartunk a 24-120 milliméteres kitobjektívre is, akkor 2800 dollárt kell kicsengetnünk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés