Hirdetés

CES 2017: PC-re és Macre is elhozza a GeForce Now szolgáltatást az NVIDIA

Persze új Shield konzol is érkezett, ami az előző generációs modell modernizálása, legalábbis a külső tekintetében.

Az NVIDIA jó előre beharangozta, hogy valami nagy dolgot jelentenek be a CES-en, és ez a nagy dolog a GeForce Now szolgáltatás kiterjesztése. Maga a rendszer a 2015-ös esztendő októberében lett éles, de akkor még csak a Shield eszközökre lett engedélyezve.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az NVIDIA úgy gondolta, hogy az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján ideje továbblépni, így bejelentették, hogy a GeForce Now szolgáltatás elérhető lesz PC-re és Macre is. Első körben még kísérleti a rendszer, így ma még lehet jelentkezni a korai hozzáférésre, ami márciusban indul és ingyenes lesz, majd később a tényleges élesítés után már fizetni kell érte.

A GeForce Now szolgáltatás részeként a felhasználó egy GeForce GTX 1080-nal megegyező teljesítményű távoli GPU-t kap. Persze a felhős rendszer bonyolultabb ennél, hogy csak így ezt le lehessen írni, de az a lényeg, hogy nagyjából hasonló teljesítmény nyerhető ki, mintha ma összeállítana valaki egy combosabb játékra szánt PC-t.

Az egész GeForce Now szolgáltatás működéséhez egy Windows vagy macOS kliens letöltése szükséges. Ezután ezzel már fel is lehet jelentkezni, de lényeges tényező lesz összekapcsolni a klienssel a Steam, Origin, Uplay, GOG és Battle.net hozzáféréseket, ugyanis az itt elérhető játékokkal lehet játszani a GeForce Now szolgáltatásban is. A lényeg itt az, hogy az említett áruházakból a játékokat a felhasználó nem a saját PC-jére, hanem a GeForce Now szerverekre telepíti, ezen belül is 1 TB-nyi kapacitás áll rendelkezésre.

Gyakorlatilag tehát az erőforrás bérléséről van szó, és ebben különbözik a rendszer a Shield eszközökhöz való GeForce Nowtól, mivel ott inkább szolgáltatást bérelt a felhasználó. A változások miatt a PC-re és Macre szánt GeForce Now ára is más lesz. Az erőforrás bérlése időhöz van kötve, és jelen állás szerint 20 órányi elérhetőséget lehet bérelni, amiért 25 dollárt kell fizetni. Természetesen a rendszer szól, hogy ha már közelít a játékos a 20 órához, és ezzel előre ki lehet fizetni az újabb bérlést. Veszteség itt nem lesz, mivel a megvásárolt órák összeadódnak. Úgy tudjuk, hogy a rendszer később automatizálhatóvá válik, így a felhasználónak elég megadnia a hitelkártyájának adatait, és a GeForce Now leemeli a folyamatos játékhoz szükséges pénzmennyiséget. Az erőforrás bérlési idejébe a tiszta játék tartozik majd bele, az adott játékprogram indításától a bezárásig, így a telepítések nem fogják csökkenteni a rendelkezésre álló géphasználati időt.

A rendszer egyébként nem lesz mindenhol elérhető, mivel a felhős játékok átka ezt is érinti, vagyis ha túl távol van a felhasználó internetes hozzáférése a legközelebbi szervertől, akkor a késleltetés igen magasra szökhet. Emiatt a GeForce Now országok, ezen belül is területek szintjén lesz engedélyezve. Első körben Észak-Amerika van kiválasztva, de később jön majd Európába is, ahogy egyébként a Shieldre szánt verzió már itt is igénybe vehető. Érdekes adalék még, hogy igény esetén lehet majd fizetni több teljesítményért is. Ez is 25 dollárba kerül, de az extra teljesítmény igénylése csökkenti az elérhető géphasználati időt.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Szintén PC-seket érintő bejelentés még, hogy a Geforce Experience program mostantól összekapcsolható a felhasználó Facebook Live profiljával is.

A Shield konzolként ismert Android TV is frissült. Itt a teljesítmény terén nem lesz előrelépés az első generációs modellhez képest, annak ellenére, hogy a bekerült Tegra X1 verzió egy modernizált lapka. Ennek nagy része nem változott, de a kijelzőmotorjához, illetve az egyéb multimédiás fixfunkciós egységekhez hozzáadták a HDR kezelésének lehetőségét. Ezáltal nem jelent gondot a HDR-es videók lejátszása, illetve akár a HDR-rel leképezett játékok futtatása sem.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A rendszerhez készült egy Nvidia Spot is, amely tulajdonképpen egy mikrofon, és lehetővé teszi, hogy az új Shield által támogatott Google Assistant bárhonnan elérhető legyen. A Spot a Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikál a Shielddel, de teljesen opcionális a használata, pusztán kényelmi jellegű szolgáltatást tesz lehetővé.

Új NVIDIA Shield
Új NVIDIA Shield [+]

Az új Shieldhez új gamepad is tartozik, illetve maga a konzol eléggé összement. Mindezért 199 dollárt kell majd fizetni, a régi Shield verzió pedig kivezetésre kerül.

Végül várható volt, hogy az önvezető autók is szerephez jutnak, így az NVIDIA újra elővette az elmúlt év őszén már bemutatott Xavier rendszerchipet. Az eredeti paraméterek egy picit változtak, mivel amíg korábban 20 DL TOPS-os teljesítményt ígértek 20 wattos fogyasztással, addig ma 30 DL TOPS-ra lehet számítani, de a fogyasztás is 30 wattra nő. Ez a váltás minden bizonnyal azért történt, mert a partnerek visszajelzései szerint az eredeti teljesítményszint kevésnek bizonyult, a fogyasztás viszont nem volt túl magas, így utána lehetett menni a nyers tempónak.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A lényegi újdonságnak az AI Co-Pilot bejelentése számított, vagyis egy mesterséges intelligencia nem csak az autót vezetné, hanem elláthatná a vezetőt fontos információkkal is. Az autó tulajdonképpen folyamatosan figyelné a vezetőt, így ideális utasításokat tudna adni a biztonságos vezetéshez. Akár szájról is olvashatná a parancsokat, de ez egyelőre még csak koncepció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés