Hirdetés

CES 2015: jön a G-Sync mobil verziója

Az NVIDIA még az elmúlt évben leplezte le a G-Sync technológiát, melynek lényegéről az alábbi hírben írtunk. Mára több kijelző is elérhető, de a mobil termékek esetében eddig nagy volt a csend. A CES-en a Gigabyte kiállított egy Aorus X7 Pro notebookot, amelyben két darab GeForce GTX 970M dolgozik SLI-be kötve. Ezen egy prototípus grafikus eszközillesztő futott, ami sajnos még nem teljesen stabil, és pont ezért nem került még kiadásra, de ezzel a meghajtóval már működik a G-Sync technológia, ha a notebook mini DisplayPort interfészére egy megfelelő monitort köt a felhasználó.

A végleges, egyébként az első negyedévre tervezett grafikus meghajtóval lényegében a DisplayPort interfész lesz a követelmény a GeForce modullal felszerelt notebookok oldaláról, amire a G-Syncet támogató monitorok csatlakoztathatók és már be is üzemelhető a rendszer.

Ezzel a notebookkal már működik a G-Sync egy megfelelő külső kijelzőn
Ezzel a notebookkal már működik a G-Sync egy megfelelő külső kijelzőn

Egyelőre mélyebben integrált megoldásról még nincs szó, így a notebookok saját kijelzőjén a G-Sync a jelenlegi állapotában nem működik. Ehhez egyrészt kell az adott mobil eszközbe maga az NVIDIA által árult vezérlő, ami a ma elérhető termékekből hiányzik. Emellett egy alapvető szoftveres probléma is van, ugyanis a notebookok esetében a gyártók a kijelzőt az integrált grafikus vezérlőre kötik, ami megnehezíti a G-Sync szoftveres implementációját, mivel az egész rendszerbe bekerül egy olyan lépcsőfok, amelyet az NVIDIA nem tud vezérelni, hiszen az IGP-hez egy másik gyártó írja a grafikus meghajtót.

Ötletek egyébként vannak a probléma áthidalására, de egyelőre ezek nagy része nem jutott túl az elméleti szakaszon. A legegyszerűbb megoldás egyébként a szoftveres átkapcsolást biztosító Optimus technológia eldobása és az integrált grafikus vezérlő manuális kikapcsolásának engedélyezése arra az időre, amíg a játékosnak szüksége van a G-Sync technológiára. Ez azonban egyáltalán nem kényelmes, bár kétségtelenül működőképes koncepció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés