Hirdetés

CES 2014: a tévék és az autók után megy a Qualcomm

A Snapdragon rendszerchipjeiről ismert Qualcomm leginkább az okostelefonok és tabletek piacán piacvezető, de a cég természetesen más szegmensekben is erősen gondolkodik.

Az egyik ilyen irány az autók piaca, ami az idei CES-en egy forró téma volt. Ide a vállalat a Snapdragon 602A jelzésű rendszerchipet szánja, mely négy darab ARMv7-es Krait processzormaggal rendelkezik, ami mellé egy Adreno 320-as IGP került. Ezek végzik majd a fejlett autók esetében a külső szenzorok által érzékelt adatok feldolgozását. A lapkában található még egy Hexagon DSP, kétsávos IEEE 802.11ac-s Wi-Fi, illetve Bluetooth 4.0 vezérlő, valamint 3G és 4G/LTE modem. A Qualcomm jövőképe szerint ezek a fejlesztések nemcsak segítik a vezetést, hanem komplett multimédiás élményt kínálnak az utasoknak, illetve a vezető számára amolyan személyi asszisztensként az autó megszólítható, és a gépjármű válaszol az esetlegesen feltett kérdésekre. Emellett mozgásérzékelés és hangvezérlés is szerepelt a vállalat koncepciójában.

A Snapdragon 802-es SoC már az okostévéket célozza meg. Az fenti modellhez hasonlóan szintén négy darab ARMv7-es Krait processzormag található benne, melyek 1,8 GHz-en üzemelnek, de az IGP szerepét már egy Adreno 330 tölti be. Mivel tévébe szánt megoldásról van szó, így több Full HD-s adatfolyamot is képes kezelni, emellett rendelkezik egy tetszőlegesen programozható integrált DSP-vel (jelfeldolgozó processzor). Ez elsődlegesen a Dolby Digital és a DTS támogatásért felel, de a partnerek igény szerint írhatna rá különböző szoftvereket, amivel az egység képes lesz hang-, és mozgásfelismerésre is.

A Snapdragon 802 érdekessége a HQV technológia, mely a Hollywood Quality Video rövidítése. A Qualcomm ezt a rendszert arra fejlesztette ki, hogy a megjelenítendő képet az eredeti felbontásról 4K-s szintre skálázza fel. Ehhez a lapka zömében az IGP és egy fixfunkciós hardver közös erejét használja, tehát alapvetően egy szoftverről van szó. Természetesen a natív 4K-s tartalom lejátszásával sem lesz gond, de a cég szerint ebből kevés van és egyelőre kevés is várható, így mindenképp szükségesek az alternatív technológiák a megfelelő élmény érdekében.

A Qualcomm egyelőre nem jelentette be a Snapdragon 602A és 802 jelzésű lapkák esetében az eddigi partnereket, de a termékeket már lehet igényelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés