CES 2013: Lenovo gépek variációi az asztal körül

Korábban már áttekintettük a Lenovo mobil eszközös újdonságait, most pedig vegyük sorra, hogy az asztali masinák világába milyen újdonságokat jelentettek be a CES alkalmával. Már eddig is számos All-in-One számítógép volt a gyártó kínálatában, most azonban újabb modellekkel bővítette a termékpalettát. Az IdeaCentre A730 első pillantásra ismerős lehet, ugyanis komoly rokoni kapcsolatban áll a pont egy évvel ezelőtt szintén a CES keretein belül bemutatott IdeaCentre A720 egybeszámítógéppel, javításra, fejlődésre azonban mindig van tér.

Lenovo IdeaCentre A730
Lenovo IdeaCentre A730 [+]

Kívülről nem sok minden változott, maradt a könnyed, mondhatni kecses felépítés, amit annak köszönhet, hogy a méretes képátló ellenére vastagsága mindössze 24,5 mm. A trükk, amivel ezt sikerült elérniük, nem ismeretlen: a nagyobb hardverkomponenseket egyszerűen a talpba építették, ahová még egy optikai meghajtót is sikerül bepasszírozni. Ennek és az ügyes állványnak köszönheti, hogy a „támasztólábas” konkurensekhez képest lényegesen nagyobb személyre szabhatóságot kínál: a kijelző -5 és 90 fok között dönthető, vagyis akár az asztallap síkjába is hajtogatható, amely további felhasználási módokat tehet lehetővé.

Lenovo IdeaCentre A730
Lenovo IdeaCentre A730 [+]

A 27”-es, 10 pontos érintőkijelzőt egyszerre akár több felhasználó is tapogathatja, a monitor lefektetése ebből a szempontból is kényelmes lehet, hiszen így lehetőség van az eszközt körbeállni. Eddig nem sok újdonságot tapasztalhattunk, azonban picit mélyebbre ásva már akadnak lényegi előrelépések. Először is a Full HD felbontású panel mellett megjelent a 2560×1440 pixeles opció is, így az élesebb képre vágyók (valószínűleg jelentős felárért cserébe) is megtalálhatják a számításukat. A középpontban az Intel Sandy Bridge processzort természetesen Ivy Bridge váltotta (max. Core i7), azonban a megnövelt pixelmennyiség gyors etetése érdekében a CPU-ban lévő IGP mellé érdemes lehet egy diszkrét videokártya lehetőségét is megfontolni, már amennyiben a jövőbeli feladatköre ezt szükségessé tenné. Egyes hírek szerint 2 GB-os NVIDIA GeForce GT 745M is szerepel majd az opciók között, erről a kártyáról azonban egyelőre még semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Windows 8 operációs rendszerrel a fedélzetén indulása júniusban várható, vételára 1499 dollártól kezdődik.

Lenovo C540
Lenovo C540 [+]

Szerencsére a Lenovo jól tudja, hogy az iménti „alap” árcédula nem mindenki számára megfizethető, ezért a C540 jelzésű AIO képében egy lényegesen olcsóbb alternatívát is bejelentett. A 23”-es Full HD kijelző a költségcsökkentés érdekében lehet normál, tehát nem érintésérzékeny, így egy Intel Core i3 processzorral karöltve már 549 dollárért, az A720 indulóárának közel harmadáért is hozzá lehet jutni egy masinához. Persze a különböző opciók igénylésével a végösszeg jelentősen megnőhet, ilyen áremelő tényező például a 2 GB-os NVIDIA GeForce 615 dedikált videokártya vagy a 2 TB kapacitású háttértár. Az „érinthetetlen modellek” már februárban elérhetővé válnak, de a karizomból maszatolni vágyóknak egészen júniusig kell várakozniuk.

Lenovo C540
Lenovo C540 [+]

Az egybegépek mellett a gyártó egy játékosoknak szánt asztali konfigurációt is bejelentett Erazer X700 név alatt. Megjelenése letagadhatatlan „gamer” jegyeket mutat, melynek megítélése abszolút ízlés dolga, csábíthatja és el is riaszthatja a potenciális vásárlókat. A pontos hardveropciókra nem derült fény, csak annyit árultak el, hogy legfeljebb Core i7 Extreme processzorral kérhető, számos NVIDIA és AMD videokártya közül lehet majd választani (akár párban is), valamint 32 GB memória és 4 TB-nyi merevlemez is igényelhető a rendszerbe, de a konkrétumok itt ki is merültek.

Lenovo Erazer X700
Lenovo Erazer X700 [+]

Az előlapi ajtó mögött az univerzális kártyaolvasó és az optikai meghajtó mellett egy hot-swap fiók is helyet kapott, amely merevlemezek csereberéjénél jelentősen megkönnyíti a felhasználó dolgát. A gép belsejébe kukkantva már nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, a festetlen belső és a kábelrendezés hiánya nem méltó a 1499 dolláros indulóárhoz, de legalább a processzor vízhűtést kapott. A Lenovo Erazer X700 gamer asztali PC is csak nyáron érkezik, egészen pontosan indulását júniusra datálták.

Lenovo Erazer X700
Lenovo Erazer X700 [+]

Végül érdemes még megemlíteni két olyan eszközt, amelyek új kategóriákat próbálnak teremteni. Az IdeaCentre Horizon 27 Table PC megnevezése egészen jól fedi a koncepció lényegét, ugyanis egy olyan 27 hüvelykes tábláról van szó, amely akkor érzi elemében magát, ha az asztalra fektetik, ekkor amolyan közösségi, többfelhasználós eszközzé válik. Ez hasonló az IdeaCentre A730 alapgondolatához, azonban a Horizon 27 esetében egy lépéssel továbbmentek.

IdeaCentre Horizon 27
IdeaCentre Horizon 27 [+]

A tábla lelkét az Aura moon-dial UI felhasználói felület adja, amely képek, videók, játékok, ismeretterjesztő ás oktató programok egész hadát foglalja magában, ezzel támogatva a minél színesebb felhasználhatóságát. Az élmény maximalizálása érdekében kiegészítő joystickokat és digitális dobókockákat is mellékelnek a csomagban, így például az előtelepített Monopoly biztosan jó móka lehet. Megjelenése valamikor nyár elején várható, vételára 1700 dollár környékén lesz.


[+]

Innen pedig már szinte egyenes út vezetett a Gamma kódnevű projekthez, amely még erősen koncepció fázisban van, de a Lenovo úgy gondolta, itt az ideje megmutatni, min dolgoznak. Igazából egy olyan kerekeken guruló asztalról van szó, aminek asztallapja egy 39 hüvelykes érintőkijelző; a megfelelő hardverrel párosítva munka és kikapcsolódás szempontjából is komoly potenciállal rendelkezik. Persze láttunk már hasonló megoldásokat korábban is, ezek egy része például a Microsoft Surface keretrendszerén alapultak, aztán a környezet átadta nevét a táblás részlegnek. A Gammáról, lévén koncepció, semmilyen részletet nem közölt a gyártó, de azt megelőlegezhetjük, hogy biztosan nem lesz olcsó játékszer.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés