CES 2012: szintet lép az OMAP platform

A CES a Texas Instruments számára sem volt eseménytelen. A vállalat bemutatta az ötödik generációs OMAP platformot, mely az új OMAP5430-as és OMAP5432-es SoC rendszereket tartalmazza. A TSMC 28 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkákat a gyártó elsősorban a mobil megoldásokban szánja, és a teljesítményük nagyon magas lesz, azaz sok helyre alkalmazhatók. A chipek két processzormagot tartalmaznak, melyek ARM Cortex-A15-ös alapokra épülnek. Az órajel legfeljebb 2 GHz lehet, ami a konkurens megoldásokhoz viszonyítva kiváló teljesítményt biztosít, emellett a közös másodszintű gyorsítótár mérete 2 MB. Ezeket egészítik ki a Cortex-M4-es magok, melyekből szintén kettő lesz. Az utóbbi egységek feladata elsősorban a multimédiás folyamatok feldolgozása lesz, amivel nemcsak energiát spórol meg a rendszer, de nem terheli le a főmagok erőforrásait, így azok máson is dolgozhatnak.

Mindkét SoC-ban PowerVR SGX544-es grafikus vezérlő található MP2-es konfigurációban, vagyis két grafikus mag lesz egymás mellé kötve. Az Imagination Technologies-től licencelt IGP támogatja az OpenGL ES 2.0-s, az EGL 1.3-as és az OpenVG 1.1-es API-t, továbbá képes a sztereó 3D képalkotásra, valamint az OpenCL 1.1-es platform kezelésére. A Full HD felbontású videók akadásoktól mentes lejátszása érdekében a lapkák rendelkeznek egy IVA-HD jelzésű hardveres dekódoló motorral. A chipek sarkalatos pontja, hogy a combos grafikus mag mellett egy dedikált 2D-s mag is helyet kapott. Erre a vállalat szerint azért volt szükség, mert az új egység jelentősen kevesebbet fogyaszt, így komolyabb terhelés nélkül felesleges dolgoztatni a PowerVR SGX544MP2-es egységet. Az integrált memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát biztosít. Az OMAP5430-as az LPDDR2, míg az OMAP5432-es a DDR3 vagy DDR3L memóriákat támogatja.


[+]

Az új lapkák tartalmazzák a SmartReflex 3 technológiát, mely az energiatakarékos működést garantálja, emellett rendelkeznek az M-Shield névre keresztelt szolgáltatással is, ami az ARM TrustZone megoldásával kiegészítve a biztonsági funkciókért felel. A HD kamera kezelését az integrált ISP végezheti, mely a OMAP5430-ban 20, míg az OMAP5432-ben 24 megapixel feldolgozására képes. Természetesen a HDMI 1.4a interfész alapfelszereltség, amelyen keresztül biztosítható a sztereó 3D-s tartalmak továbbítása az erre felkészített televíziók felé, továbbá a kijelzők kezelését biztosító motor három LCD megjelenítőt is képes meghajtani. Emellett az OMAP5 számára az USB 3.0-s felület alkalmazása sem jelent megoldhatatlan akadályt, illetve támogatott a 3 Gbps-os SATA interfész is. A kommunikáció szempontjából a vállalat külső vezérlőket alkalmaz, vagyis megoldható a Wi-Fi adapterek, illetve a 3G/4G-s modemek használata is.

Az OMAP5 platform lapkái már működnek, de egyelőre csak a tervezettnél alacsonyabb órajelen. Ez alapvetően nem probléma, mivel a chipekből még csak ez az első revízió, és új gyártástechnológia bevezetésénél általában nem sikerült elsőre hozni a kitűzött célokat. Az 1 GHz-es magórajel és a 300 MHz-en ketyegő IGP azonban így is nagyon jó eredmény, így a tervezett paraméterek a tényleges startra nagy valószínűséggel hozhatók.

A Texas Instruments a lapkák mintáit már szállítja az érdeklődőknek, ám a végleges termékminták csak később lesznek elérhetők. Tényleges termék leghamarabb az idei év végén, illetve a következő év elején épülhet a platformra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés