Hirdetés

CES 2012: akcióban a VIA Zero Client koncepciója

Túl sok szó nem eset a VIA-ról az elmúlt héten, de a vállalat is ott volt a CES-en és számos fejlesztéssel álltak elő. Ezek közül nagyon érdekes a Zero Client koncepció, mely akár sikeres is lehet, hiszen az alapötlet nagyon is jó. Az egész modell a vékonykliens koncepcióját követi, ahol is a vállalatok a kliensgépeket egy nagyobb kiszolgálóhoz kötik, és alapvetően a megterhelő feladatokat a nagyvas látja el. Zero Client koncepciója ugyanez, csak kliensgép nélkül, amivel rengeteg energiát és pénzt lehet spórolni.

A rendszer alapját egy kiszolgáló adja, melyben egy VL800-as USB 3.0-s vezérlő található. Ehhez kapcsolódik egy VL810-es USB 3.0-s HUB, amire pedig az úgynevezett Zero Client termékeket kell kötni, természetesen USB 3.0-s interfészen keresztül. Utóbbiakra kapcsolódik majd a kijelző, valamint a beviteli eszközök, így a Zero Client egy komplett számítógép feladatát látja el. A feladatokat a nagyobb teljesítményű kiszolgáló végzi, melynek az erőforrása meg lesz osztva a csatlakoztatott Zero Clientek között. A felhasználó a kijelzőn gyakorlatilag úgy érzi, mintha egy teljes értékű PC-n dolgozna.


[+]

A vékonykliens koncepciójában ez már régóta él, de ott vezetékes hálózaton történik az erőforrás megosztása, illetve maga a kliensgép is egy komplett PC, még ha a számítások nagy részéért nem is felel. A VIA ötlete alapvetően régóta kivitelezhető lenne, hiszen a technológiai alap a csomópontok szintjén megvan hozzá, de az USB kábelek nagyjából 3 méteres távolságig működnek, vagyis eléggé zsúfolt lenne az a bizonyos iroda. A Zero Client koncepcióban tehát nem is a technológiai háttér, hanem sokkal inkább az USB-s összeköttetés fejlesztése jelentette a kihívást. A vállalat éppen ezért kooperációban fejlesztette a rendszert a FOCI, a PCL, az OpTarget és az UMEC segítségével, így sikerült egy olyan optikai kábelt létrehozni, mely USB 3.0-s interfészre köthető, de 100 méteres távolságig működőképes. Az adó-vevő feladatát a V0510-es egység látja el.

Ezzel a Zero Client tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváltsa az Ethernet hálózatot használó vékonyklienseket, vagy PC-ket ebben a szegmensben. Persze a Zero Client koncepcióban is vannak kellemetlen részletek. Maga az egység nem tekinthető PC-nek, vagyis kiszolgáló nélkül működésképtelen. Ettől függetlenül sok vállalat számára értékelhető alternatíva lehet, hiszen a relatíve alacsony költségek és a fogyasztás egyértelműen a VIA megoldása mellett szól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Előzmények

Hirdetés