Hirdetés

CES 2011: az izmos VGA-k sem hiányoztak

Az idei CES abszolút nem a gyilkos teljesítményű grafikus kártyákról szólt, de a mobil termékek mellett fel lehetett fedezni pár érdekes modellt. Az Asus standján egy egészen egyedi Radeon HD 6970 van születőben, mely az eddigi adatok szerint a DirectCu II jelzést kapja. A termék a referenciakártyához hasonlóan 1536 shader processzort kínál, ám az órajelek esetében biztosan gyári tuningot alkalmaz majd a vállalat, a további órajelemelést pedig a kilencfázisú VRM biztosítja majd. A fedélzeti memória mérete 2 GB lesz, a lapkák pedig a GDDR5 szabványra épülnek.

Asus Radeon HD 6970 DirectCu II
Asus Radeon HD 6970 DirectCu II (forrás: techPowerUp!) [+]

A kártyán rögtön szemet szúr az egyénileg tervezett DirectCu II hűtő, mely 8 mm-es hővezető csövekben gazdag alumíniumbordát használ, az aktív hűtésről pedig két darab 12 cm-es ventilátor gondoskodik. A tápcsatlakozókat két darab 8 tűs PCI Express konnektor várja. A három bővítőhelyet is elfoglaló VGA hátlapján két DVI és négy DisplayPort kimenet található, amivel hatmonitoros Eyefinity konfiguráció építhető majd ki. Az Asus nem nyilatkozott a megjelenés pontos idejéről, továbbá a termék ára sem derült ki, de abban biztosak lehetünk, hogy nem lesz olcsó megoldás.


Asus Radeon HD 6970 DirectCu II (forrás: techPowerUp!) [+]

A GeForce vonalon is voltak újdonságok. Az EVGA például bemutatott egy Gemini kódnéven futó modellt, mely egyelőre prototípus szintjén létezik, és nagy valószínűséggel piacra is kerül. A Computexen a Galaxy már bemutatott egy hasonló megoldáson, de elvetették a koncepciót a kezelhetetlenül magas fogyasztás miatt. Az EVGA a hátlapból ítélve nem az elérhető legnagyobb GPU-t alkalmazta, hanem a GF104-nek vagy a megjelenés előtt álló GF114-nek szavazott bizalmat. Ennél pontosabban a hűtő levétele nélkül nem lehetett megállapítani a lapka mibenlétét, a memória típusa viszont tisztán kivehető volt. A GPU-k az információk alapján 1 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti tárral rendelkeznek, ám 2 gigabites chipek alkalmazásával talán a 2 GB-os kapacitás sem lehetetlen, grafikus processzoronként persze.


EVGA Gemini (forrás: The Tech Report)

Az EVGA csodafegyverét két darab 8 tűs PCI Express konnektoron keresztül lehet táplálni, a hűtést pedig három darab ventilátor oldja meg. A hátlapon három DVI és egy DisplayPort kimenet lesz, vagyis a kártya egymagában képes támogatni a hárommonitoros Surround konfigurációkat. Érdekesség, hogy az EVGA Gemini modellje egy nyílt tesztnek is elfogható az AMD érkező zászlóshajója ellen. Egy kész termék esetében a tervezők könnyedén játszhatnak a lapkák fogyasztásával, így az NVIDIA eldöntheti, hogy van-e értelme harcba küldeni egy dupla-GPU-s GeForce-ot az érkező Radeon HD 6990 ellen. Erre csak a jövő fog választ adni, de abban biztos lehet mindenki, hogy ha nem készíthető a konkurensnél gyorsabb GeForce a 300 wattos határon belül, akkor a zöldek inkább elkerülnék a közvetlen összetűzést. Nem mellesleg az EVGA Gemini modelljének némi előnye is van, mivel az Antilles kódnevű fejlesztéssel ellentétben túl lehet lépni a 300 wattos fogyasztási határt, vagyis nem kell az OEM gyártók igényeire figyelni.


EVGA Gemini (forrás: The Tech Report)

Az EVGA egy egyedi tervezésű GeForce GTX 570-nel is előáll. A termék 480 CUDA magot rejt, a mag-, a shader- és az effektív memória-órajelekről azonban nem számolt be a gyártó, de gyárilag tuningolt megoldás lesz. A GDDR5 szabványra épülő memórialapkák természetesen 1280 MB-os fedélzeti tárat eredményeznek. A hűtő ezúttal két ventilátort használ, a hátlapon pedig két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort található majd.

EVGA GeForce GTX 570
EVGA GeForce GTX 570 (forrás: The Tech Report)

Végül, de nem utolsó sorban a Sparkle is újított. Ezúttal egy egészen használható termékről hullott le a lepel. A GeForce GTX 570 V-Go az EVGA megoldásához hasonlóan 480 CUDA magot rejt, az 1280 MB-os fedélzeti memória pedig a megszokott GDDR5-ös szabványra épül.

Sparkle GeForce GTX 570 V-Go
Sparkle GeForce GTX 570 V-Go

A termék két változatban érhető majd el. Az egyik mag-, shader- és effektív memória-órajele a renferenciamodellhez hasonlóan 732, 1464 illetve 3800 MHz lesz, míg a gyárilag tuningolt verzió esetében az előbbi paraméterek 752, 1504 és 3996 MHz-re változnak. A Sparkle a termékek szállítását a héten kezdi meg, az árazásról azonban nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés