Hirdetés

Centrino négy: megy a Duo, jön a Pro?

Eltűnik az idén bevezetett „Duo” utótag, helyette Centrino Pro lesz a márkaneve az Intel jövő év első felében megújuló, negyedik generációs mobil platformjának – értesült a tajvani DigiTimes híroldal gyártói forrásai révén. A világelső processzorgyártó meg nem erősített hírek szerint közel háromszázmillió dollárt költ majd az új platform népszerűsítésére, illetve az új brand felfuttatására. Az Intelnek kapóra jön, hogy a Microsoft új operációs rendszere az új Centrinóval azonos időpontban debütál, így a platform fejlesztései a Vista képességeivel karöltve minden eddiginél nagyobb fejlődési lépcsőfokot eredményezhetnek a hordozható számítógépek történetében.

A korábban Santa Rosa kódnéven ismert Centrino Pro platform a 64 bites utasításkiterjesztést használó, kétmagos Core 2 Duo (Merom) processzorok frissítésére épül majd. Az új mobil CPU-k T7000, T7300, T7500 és T7700 típusszámokkal kerülnek forgalomba, a jelenleg kapható példányokhoz képest megnövekedett, 800 MHz-es rendszerórajellel, új (Socket P) foglalattal, valamint típustól függően 2 MB (a T7000-es modellnél) vagy 4 MB másodszintű gyorsítótárral. A múlt hónapban zajlott IDF alkalmával közölt hivatalos információk szerint az új processzorral együtt megújult lapkakészletet (i965GM/PM), valamint vezeték nélküli hálózati vezérlőt (Wireless Pro 4965AGN) is kap a Centrino Pro platform, összességében nagyobb számítási teljesítményt, mégis energiatakarékosabb működést és fejlettebb vezeték nélküli kommunikációt ígérve. A Centrino Pro platform olyan nemrég bevezetett újításokat is támogat majd, mint a virtualizációs technológia (Intel VT) vagy az aktív menedzsment technológia (Intel AMT).

A Centrino Pro platformra épülő noteszgépek tehát jelentős újdonságokkal kecsegtetnek majd megjelenésükkör, valamikor a jövő év második negyedévében. Az újításokat több gyártó portfóliójának markáns átalakításával hangsúlyozza, így többek közt az Acer és a HP kínálata is jelentős átalakulás elé néz nem pusztán technológia szempontból, de dizájn terén is. Az átlagosnál jelentősebb fejlődési szakasz mindazonáltal az előrejelzések szerint nem hoz kiugróan nagy növekedést az eladások terén: jövőre hozzávetőlegesen százmillió új noteszgép értékesítésére lehet számítani, azaz világszerte 25 százalékkal több hordozható PC talál majd gazdára, mint idén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés