Hirdetés

A célegyenesbe fordult Kína az új Loongson 3 processzorokkal

Kína régóta támogatja a Loongson Technology-t, amely vállalat processzorokat tervez az ország számára. A Loongson alapvetően egy jó ideje zajló projekt, és túl van már pár mérföldkövön, de az érkező, új Loongson 3 processzorok a legnagyobb előrelépést jelentik a kormány által pénzelt nagy projekten belül.

Mint ismeretes Kína a MIPS architektúrát választotta alapnak, amely az Imagination tulajdonát képezi. Az új Loongson 3 fejlesztések a GS464E jelzésű 64 bites architektúrára épülnek, amelynek az alapja a 64 bites MIPS64 Release 3 utasításarchitektúra. Utóbbit azonban kiegészíti a LoongISA, amely 1400 utasítást tartalmaz. Ebbe beletartoznak alapvetően nagy teljesítményre kihegyezett utasítások a MIPS64 Release 3 utasításarchitektúrához, de a csomag része a virtuális gépekhez tervezett LoongVM, illetve a LoongSIMD a 128 és 256 bites vektor aritmetikai operációkhoz. A legfontosabb tényező azonban a LoongBT, amely lehetővé teszi az ARM és x86 architektúrákra írt kódok futtatását az új Loongson 3 processzorokon. Ezt a Loongson Technology bináris fordítással éri el. A magok teljesítményéről annyit tudni, hogy azonos órajelen számottevően gyorsabbak az ARM Cortex-A57-es fejlesztésnél, de sajnos jellemzően jóval alacsonyabb órajelen működnek, tehát összességében valamivel lassabbak lesznek.

A vállalat első körben két modellt dob piacra. A Loongson-3A2000 és Loongson-3B2000 négy darab processzormagot tartalmaz, amelyek 1 GHz-nél valamivel nagyobb órajelen üzemelnek. Maguk a magok négyutas szuperskalár megoldások, kilenc lépcsővel és in order logikával, vagyis az utasításokat a beérkezés sorrendjében hajtják végre. A magokon belül két lebegőpontos feldolgozó található. A Loongson-3A2000 lesz a végfelhasználói piacra szánt verzió, így erre LOONGNIX Linux disztribúciót futtató mobil és asztali számítógépek épülnek majd, illetve ezek az egységek használhatók lesznek a beágyazott eszközökben is. A Loongson-3B2000 lesz a szerverekbe szánt verzió, és egy node-ba kettő, vagy négy ilyen egység szerelhető, vagyis 8, illetve 16 mag állhat rendelkezésre.

Később érkezik egy Loongson-3B1500-as modell, amely már nyolc processzormagot tartalmaz 1,5 GHz-es órajelen, így az elméleti számítási teljesítménye eléri a 192 GFLOPS-os szintet, amihez 30 wattos fogyasztás párosul.

Loongson Technology 2016-ban lendül majd igazán bele, ugyanis jövőre érkezik a Loongson-3A3000 és Loongson-3B3000 jelzésű modellek, amelyek már 28 nm-es gyártástechnológián készülnek, és az órajelük elérheti a 2 GHz-et is.

Előzmények

Hirdetés