Hirdetés

CeBIT: Noteszgépbe fészkelte magát az SLI

Az NVIDIA két grafikus processzort összekapcsoló SLI technológiája megjelenése óta rebesgették különböző források, hogy előbb-utóbb a lehengerlő teljesítménnyel rendelkező, robusztus asztali gépeket helyettesítő (DTR) notebookokban is megjelenik ez a megoldás. Ennek megfelelően tavaly óta gőzerővel zajlott a mobil SLI fejlesztése, az MXM bővítőmodulok révén ugyanis elviekben ugyanolyan rugalmasan bővíthetővé vált egy notesz grafikus rendszere, mint egy asztali számítógépé.


Forrás: Golem.de

Az NVIDIA a hannoveri CeBIT alkalmával látta elérkezettnek az időt arra, hogy előálljon a mobil SLI-vel, mely ráadásul a gyártó csúcskategóriás GeForce Go 7800 GTX mobil vezérlőiből vonultat fel egy párost, ezzel gyakorlatilag minden tekintetben felzárkózva az asztali rendszerekhez. Az SLI technológiára építő mobil számítógép alapja természetesen mi más lenne, mint az nForce4 SLI lapkakészlet, az NVIDIA ugyanis ezen a területen sem engedi át konkurenseinek a kétkártyás technológia használatát.


Clevo M590K alváz nélkül - forrás: Golem.de

A gyártó szerint mintegy 20 partnere kínálatában jelenhet meg heteken belül az SLI-s notebook, melyek mindegyike egyetlen alaptípusra, a hazánkban is jól ismert Clevo M590K modellére épít. Az AMD Turion 64 processzoraival ellátott notesz a grafikus rendszerhez méltó, 19 hüvelykes képátlójú, WSXGA+ (1680x1050 pixeles) kijelzőt kap, így hát nem csoda, hogy az M590K méretei elérik a 476 x 343 x 29,5-48,7 millimétert. A hordozható számítógép tömege alighanem javarészt a rendszer hűtéséért felelős komponensek miatt megközelíti a 6,6 kilogrammot, így cipelése hosszú távon kifejezetten kényelmetlenné válhat.

A világ első SLI-s notebookja, a Clevo M590K hamarosan hazánkban is kapható; a jelenleg egyetlen konfigurációból álló választék többek közt egy 2,4 GHz-es Turion 64 processzort, 1 GB memóriát, két GeForce Go 7800 GTX grafikus vezérlőt, egy 100 GB-os merevlemez, egy LightScribe-kompatibilis DVD-írót, valamint Wi-Fi és Bluetooth vezérlőt tartalmaz. A nem mindennapi konfiguráció bruttó fogyasztói ára 839 999 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés