Hirdetés

CeBIT 2010: asztali fronton hatmagosít az Intel és az AMD

Régóta tudható, hogy az Intel és az AMD tavasszal új processzorokat dob piacra. Ezek azonban nem akármilyen újítást hoznak, hiszen az első hatmagos asztali megoldásokat köszönthetjük személyükben. Az előbbi vállalat a Gulftown kódnevű lapkára épít, míg az utóbbi gyártó a Thuban chipet használja. A CeBIT-en már meg lehetett csodálni a rendszereket működés közben is, így a start tényleg nagyon közel van.

Az AsRock és a Gulftown
Az AsRock és a Gulftown (forrás: Fudzilla)

Az Intel Gulftown chipjéről és a rá épülő, Core i7-980X jelzésű processzorról korábban már részletesen is beszámoltunk. A terméket az ASRock állította ki egy X58 Extreme3 alaplap társaságában, melyhez hamarosan elérhető lesz az a BIOS, ami tökéletesen kezeli az Intel új csodáját.

Az AsRock stand
Az AsRock stand (forrás: techPowerUp!) [+]

A hatmagos processzor az elkövetkező hetekben fog megjelenni. A német Alternate.de webáruházban már elő is rendelhető a termék 1049 euróért. Az árcédulánál természetes, hogy nagyon vastagon fogott az Intel tolla, hiszen ez lesz a leggyorsabb processzor az asztali piacon.

Akcióban a Thuban
Akcióban a Thuban (forrás: Fudzilla)

Az AMD Thuban lapkájáról is írtunk már. Bár akkoriban még csak pletykaként létezett az információ, mára biztossá vált, hogy érkeznek a Phenom II X6 névre keresztelt processzorok. A vállalat partnerei a CeBIT-en elmondták, hogy a hivatalos start április végére van időzítve, és várhatóan négy darab, különböző paraméterekkel rendelkező hatmagos megoldás érkezik. Az eddigi adatok alapján a csúcsmodell 2,8 GHz-es órajellel rendelkezik, és a 125 wattos TDP fogyasztási osztályba sorolja majd a vállalat. Előreláthatóan lesz két 95 wattos verzió is, amelyek természetesen visszafogottabb órajelekkel rendelkeznek majd.

A felhasznált Gigabyte alaplap
A felhasznált Gigabyte alaplap (forrás: Fudzilla)

Az érkező Phenom II X6-os termékek árazásáról még az AMD sem döntött, de lelepleztek egy fontos újdonságot, ami először kaphat helyet a vállalat processzoraiban. A Thuban lapka támogatja a Dynamic Acceleration technológiát, így a program igényeinek megfelelően állítja be az egyes magok frekvenciáját. Ez hasonlóan működik, mint az Intel-féle Turbo Boost, azaz a rendszer figyelemmel követi a processzor kihasználtságát. Ha a futtatott folyamatoknak nincs szükségük a CPU összes erőforrására, a nem használt magok lekapcsolnak, így az aktív magok órajele dinamikusan megemelkedhet a program igényeinek megfelelően addig, amíg a processzor el nem éri a meghatározott maximális órajelet vagy fogyasztást.

Az AMD új processzora
Az AMD új processzora (forrás: Fudzilla)

A Thuban lapka az AMD standján működött egy Gigabyte alaplap segítségével. Az új processzorokat a korábban megjelent Socket AM2+ és AM3 foglalattal szerelt termékek is támogatják, ám a BIOS frissítésére biztosan szükség lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés