Hirdetés

Bye-bye BIOS, hello EFI

A PC-ipar minden jel szerint hamarosan végleg búcsút int a személyi számítógépeknek évtizedek óta szerves részét képező alapprogramnak, a BIOS-nak. A rendszer működését paraméterező, a különböző komponenseket és I/O csatornákat a számítógép bekapcsolása után alaphelyzetbe állító BIOS-t a szerverfronton már egy ideje használatos, modernebb és több lehetőséggel kecsegtető EFI (Extensible Firmware Interface) fogja felváltani. Az első ilyen interfésszel rendelkező személyi számítógépek már kaphatók; az Apple Intel-alapú Macintoshai után azonban jövőre várhatóan a legtöbb új noteszgép sem a hagyományos BIOS futtatásával kezdi majd a bootolási folyamatot.

A BIOS-specialista American Megatrends (AMI) a héten zajló kínai IDF alkalmával bejelentette, hogy az Intel következő generációs, egyelőre csak Santa Rosa kódnéven ismert mobilplatformjánál a vállalat által fejlesztett, EFI 1.1/UEFI-kompatibilis Aptio nevű, grafikus kezelőfelületet kínáló firmware-ét fogja előnyben részesíteni. Az Aptio funkciója lényegében ugyanaz marad, mint a korábbi BIOS-oknak, az új rendszer mindemellett jobban kihasználja majd az új technológiában rejlő lehetőségeket, akár az operációs rendszer betöltése nélkül is képes kezelni a legtöbb komponenst, egyben elősegítheti a gyorsabb rendszerfelállást.

Az Intel következő generációs, Santa Rosa kódnevű mobilplatformjáról először az év elején, az első kétmagos mobilprocesszor bejelentésével egy időben beszélt bővebben a chipgyártó. Az előzetes, illetve a kiszivárgott információk szerint a jövő év első felében érkező új platform számos rég várt fejlesztést integrál majd magába, így a rendszer lelkét egy megújult, 800 MHz-es FSB-t használó, 64 bites, kétmagos processzor (Merom) fogja képezni, vélhetőleg fejlettebb gyártástechnológiával készül majd, és komoly teljesítményre képes grafikus motort kap az új lapkakészlet, mindemellett nem kizárt, hogy a következő generációs Wi-Fi vezérlő már kompatibilis lesz a jelenleginél tízszer gyorsabb adatátviteli tempót elérő 802.11n szabvánnyal. A Centrino következő generációja amellett, hogy nagyobb számítási teljesítményt ígér, várhatóan energiatakarékosabb lesz majd elődjénél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMI

Előzmények

Hirdetés