Hirdetés

Ilyen, amikor egy építész tervez hangrendszert

A Brionvega Totem RR 130 lassan ötven éves, de mai szemmel is frissnek hat.

A mostanra csak igen drága egyedi dizájnú szórakoztatóelektronikai eszközökkel foglalkozó olasz Brionvega a huszadik század közepén tömegtermékeket is kínált, de már akkor is nagyon odafigyeltek a formatervezésre, és a különleges modellekre. Ezt bizonyítja példéul a hajlított készülékházba bújtatott hordozható tévéjük, vagy épp az 1970-es, Totem fantázianevű kompakt audiorendszerük.

Brionvega Totem RR 130
Brionvega Totem RR 130 [+]

Az RR 130 típusjelzésű Totem külsejét és kialakítását Mario Bellini építésznek köszönheti, akinek nevéhez olyan épületek kötődnek, mint a Tokyo Design Center, a melbourne-i Nemzeti Galéria, vagy a Deutsche Bank székháza Frankfurtban. Az első pillantásra egy szimpla kockának tűnő Totemet szétnyitva feltárulnak a hangszórók a kezelőpanel, a beépített AM/FM rádió, és a láda mélyén a lemezjátszó.

Brionvega Totem RR 130
Brionvega Totem RR 130

Ez utóbbi a képek alapján az oldalanként 20-30 percnyi zenei anyag eltárolását biztosító LP típusú korongok kezelésére képes. Egyébként megkerestük a Brionvegat a hivatalos technikai specifikációkkal kapcsolatban, de a cég érdemben nem válaszolt. Mindenesetre a Totem RR 130 még működőképes példányai mind a mai napig megvásárolhatóak, hiszen egy-egy darab felbukkan az aukciós oldalakon, jellemzően igen drágán, nem ritkán közel 3000 eurós áron.

Brionvega Totem RR 130
Brionvega Totem RR 130 [+]

Azóta történt

Hirdetés