Hirdetés

Bővül a Core 2 Quad termékcsalád

Az Intel még utoljára megerősíti a Core 2 Quad szériát, ugyanis hamarosan érkezik a Q9505 jelölésű processzor, mely a Q9400 helyét veszi majd át a termékpalettán. Az utóbbi modell sorsa egyelőre még nincs eldöntve. A Santa-Clara-i óriáscég egyelőre elemzi miért nőtt az AMD részesedése az év első negyedévében. Amennyiben túlzott veszélyt jelentenek a négymagos Phenom II processzorok az eladásokra, a Q9400 árcsökkentésen esik majd át, ellenkező esetben viszont beszüntethetik a processzor gyártását.

A Core 2 Quad Q9505 a Q9550 kistestvérének tekinthető, amire némileg a megszokottól eltérő elnevezés is utal. A két processzor között az egyetlen különbség a másodlagos gyorsítótárak mérete, ugyanis az új modell chipenként 3-3, míg a régi 6-6 MB tárterületet tartalmaz. A többi paraméter változatlan, azaz a két darab, 45 nm-es technológiával gyártott Wolfdale lapkára épülő termék 2,83 GHz-es órajelen működik, 1333 MHz-es effektív buszsebesség és 95 W-os TDP fogyasztás mellett. Az új versenyző a nyár folyamán érkezik az üzletekbe várhatóan 212 dolláros listaáron.

Új információk derültek ki a Calpella és Pine Trail-M platformról

Nemrég számoltunk be a Clarksfield kódnevű processzorok „falánkságáról”, és a legerősebb modell várható órajeleiről is lerántottuk a leplet. Érkeznek azonban alacsonyabb órajelű változatok is némileg visszafogott fogyasztással. A legújabb adatok szerint a leggyengébb modell 1,6 GHz-es magórajellel üzemel majd, mely a Turbo módnak köszönhetően 2,8 GHz-ig skálázódhat, amennyiben egy programszállal operáló programot futtatunk.

A Pine Trail-M platformról is írtunk már korábban, így az újgenerációs Atom paramétereinek pontos ismertetésétől eltekintenénk. Friss információ azonban az októberi megjelenés, ami ugyan némileg pontosabb adat a korábbi előrejelzésekhez viszonyítva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés