Hirdetés

Boostot kap a GeForce GTX 650 Ti VGA

Az NVIDIA sem hagyja a – hóban gazdag – tavasz beköszöntét új GeForce nélkül, így megérkezett a GeForce GTX 650 Ti Boost jelzésű termék, mely betölti az űrt a GeForce GTX 650 Ti és a GTX 660 között. Az NVIDIA direkt ellenfélnek nem az AMD Radeon HD 7790-et szemelte ki, hiszen az új GeForce árazása drágább, többet fogyaszt, illetve jelentősen drágábban gyártható, de a teljesítménye is jobb lesz. A zöldek nagyjából arra a területre pályáznak, amelyet az 1 GB-os Radeon HD 7850 hagy maga után, hiszen ennek a terméknek a gyártása befejeződik, bár ez nyilván nem jelenti azt, hogy azonnal eltűnik a kereskedelmi forgalomból. A GeForce GTX 650 Ti Boost ára 10 dollárral van az 1 GB-os Radeon HD 7850 alá lőve, ami nagyjából reális a teljesítményt figyelembe véve.

A butított GK106 logikai felépítése
A butított GK106 logikai felépítése [+]

A GeForce GTX 650 Ti Boost egyébként nem más, mint a GTX 660-as modell butított verziója, vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy felgyorsított GeForce GTX 650 Ti. Az új termék a 221 mm²-es kiterjedésű GK106-os GPU-ra épül, ám a beépített öt darab streaming multiprocesszorból, vagy újabb nevén SMX-ből egy inaktív. Az ehhez tartozó GPC blokk és a raszter motor szintén le van kapcsolva. Természetesen egy SMX modul továbbra is 192 darab CUDA magot rejteget 16 darab textúrázó csatorna és egy PolyMorph motor mellett. Ez összesen 768 darab CUDA magot és 64 darab textúrázó csatornát eredményez. Raszter motorból kettő került a lapkába, ami a GPC blokkokon belül lelhető fel. Ezek az egységek egyenként 8 pixelt képesek feldolgozni órajelenként. Ez sajnos azt jelenti, hogy ezen a ponton a fejlesztés nem kiegyensúlyozott, ugyanis a 192 bites memóriabusz három darab 64 bites partíciójához két-két darab ROP blokk kapcsolódik, ami összesen 24 blending egységet eredményez, amelyek így nem etethetők hatékonyan.

Az NVIDIA a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő GPU magórajelének 980 MHz-et szabott meg, amit a GPU Boost átlagosan 1033 MHz-re emelhet. A memóriabuszhoz GDDR5 szabványú memóriák köthetők, melyek effektív 6 GHz-es órajelen ketyeghetnek. A VRAM kapacitása 2 GB lehet, amiből rögtön látszik, hogy az új GeForce egyfajta flexibilis vezérléssel működik, ahogy lassan számos más NVIDIA kártya. A legegyszerűbb és legtöbbet alkalmazott verziója ennek az elvnek az egységes és az elkülönített vezérlés. A GeForce GTX 650 Ti Boost egységes mód mellett az összes memóriavezérlőt használja, de csak 1,5 GB-nyi terület férhető hozzá. Ide kerülnek majd a legtöbbet címzett adatok, és a teljes 144 GB/s-os sávszélesség elérhető. Az elkülönített 512 MB-os részt csak kiterjesztett módban érheti el a rendszer, ám ebben az esetben a memória-sávszélesség 48 GB/s-ra mérséklődik.

NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost
NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost [+]

A GeForce GTX 650 Ti Boost az NVIDIA hivatalos adatai alapján 140 wattos TDP fogyasztással rendelkezik. Ennek megfelelően a kártyán található egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó is. A terhelés nélküli fogyasztás nagyjából 15-20 watt környékén alakul. Az új VGA természetesen mindazokat a funkciókat tudja, amit a Kepler architektúrára épülő többi termék, így támogatja a DirectX 11-et, az OpenGL 4.3-t, az OpenCL 1.1-t és a DirectCompute 5.0-t, valamint található benne NVENC motor is. A referenciatermék hátlapján két darab dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 interfészt lapul, és az újdonság képes négy kijelző meghajtására is.

Az NVIDIA a 2 GB-os GeForce GTX 650 Ti Boost VGA-khoz 169 dolláros árcédulát ajánl, amihez mérten a termék pozicionálását már az első bekezdésben részleteztük. A megvásárolt VGA-khoz a cég kereskedelmi partnereinél járnak a The Way It's Meant to be Played partnerprogramon belül fejlesztett, ingyenesen játszható játékokhoz az extrák összesen 75 dollár értékben. Ez a World of Tanks című játékban 2050 aranyat jelent, amihez hozzájöhet az új regisztráció 1500 aranya. A Planetside 2-höz a Gear-Up csomag jár, ami hét napig él majd, míg a Hawkenhez 3600 meteor credit a jutalom.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a PC exkluzív MMO és F2P (free to play) modellt használó játékokra, és ez a jövőben sem változik meg, így a The Way It's Meant to be Played partnerprogramon belül később érkeznek a Warframe, a Warface, a MechWarrior Online és a Neverwinter című alkotások.

Előzmények

Hirdetés