Hirdetés

Bizsergető érintőképernyők

A bostoni Immersion korábban számos technológiát fejlesztett ki ipari, egészségügyi és otthoni alkalmazások számára, amelyek bizonyos beviteli-, illetve vezérlőeszközök kezelését segítik a tapintási érzékre ható visszajelzések hozzáadásával. Ezek közül széles körben ismertek az ún. erővisszacsatolásos (force-feedback) játékvezérlőkbe épített motorok, amelyek tipikusan a járművek tehetetlenségéből vagy például a rossz útviszonyokból, ütközésekből adódó erőhatásokat teszik érzékletessé.

Hasonló technológiák léteznek orvosi diagnosztikai-műtéti eszközökben, autókban és más olyan készülékekben, ahol egy kezelőszerv folyamatos szemmel tartására nincs lehetőség, így különösen fontos a taktilis (tapintási) visszajelzés – ilyen lehet például, amikor egy amúgy fokozatmentes szabályozást lehetővé tevő forgatógomb a felhasználót apró mesterséges „ugrásokkal”, kattanásokkal tájékoztatja az elfordulás mértékéről.

Az Immersion TouchSense technológiájának nemrég bemutatott, az érintőképernyőkre adaptált változata is hasonló elveket követ. A különböző eljárásokon alapuló érintőképernyőknél egyaránt alkalmazható technológia lehetővé teszi, hogy különböző tapintási ingereket rendeljenek a különféle gombok, virtuális kezelőszervek működtetéséhez. A képernyőre vont vékony, átlátszó réteg szabályozható frekvenciájú, hullámformájú, erősségű és időtartamú rezgést kelt a megérintett képfelületen. Mivel a vibráció képterületenként külön programozható, így más ingerek rendelhetők egy gomb lenyomásához, mint például egy csúszka eltolásához vagy egy opció kiválasztásához. Az Immersion megoldásán alapuló teszteszközök szállítása már júniusban megkezdődik, míg a komplett fejlesztői környezet a harmadik negyedévben kerülhet ki a gyártókhoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés