Hirdetés

BenQ BL2710PT monitor WQHD felbontású AHVA panellel

Az AU Optronics háza tájáról még a tavalyi év végén lehetett hallani először egy új paneltípusról, ami az AHVA rövidítést kapta, ám túl sok információt nem lehetett tudni azt leszámítva, hogy a rövidítés az Advanced Hyper Viewing Angle elevezést takarja. A rövidítéssel végeredményben a gyártó azt kívánja jelezni, hogy sikerült korrigálni a korábbi, AMVA panelek (IPS-hez viszonyítva) némileg gyengébb betekintési szögét.

A rövidítés alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy ez lesz az első VA típusú panel, ami képes a WQHD (2560x1440 képpont) felbontás megjelenítésére, de nem egészen erről van szó. Noha magáról a pixelstruktúráról nincs konkrét információ, az AU Optronics-nál az új AHVA panelt inkább az IPS-hez hasonlítják. Ez alapján valószínűsítő, hogy hasonló megoldásról lehet szó, mint a Samsung PLS panelje, ami szintén erősen hajaz LG.Display IPS-ére. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy az AHVA panel elődjével ellentétben nem képes 3000-5000:1 kontrasztarányra, be kell érni 1000:1 értékkel.

Az imént kivesézett panel került a BenQ új 27"-es kijelzőjébe, a BL2710PT típusjelzésű modellbe, amit elsősorban CAD/CAM alkalmazásra ajánlj a gyártó, köszönhetően egy aktiválható speciális CAD/CAM üzemmódnak, mely a képi beállítások optimalizálásával segíti a gép előtt ülő tervező munkáját és szemeinek kímélését. A bevezetőben említett technikai paramétereken felül a listában szerepel még PWM-et mellőző W-LED háttérvilágítás, 350 cd/m² fényerő, 178 fokos betekintési szögek és 12 ezredmásodperces válaszidő (4 ms G2G), emellett a megjeleníthető színek száma 1,07 milliárd (valószínűleg 8 bit + frc), továbbá 100% az sRGB színlefedettség. Természetesen az állvány is minden irányban állítható a kor igényeinek megfelelően.


[+]

Az említett CAD/CAM módon felül számos extrával kecsegtet még a szóban forgó típus. Említésre méltó még a "Present" üzemmód is, ami lehetővé teszi a kijelző és egy megfelelő projektor (például BenQ MX660) közötti kommunikációt, hogy automatikusan összehangolják a képi megjelenítéssel kapcsolatos beállításokat. A gyártó szerint ezzel elérhető, hogy a projektor által vetített és a kijelzőn megjelenített kép paraméterei (színvilága, kontrasztja, stb.) minél jobban közelítsenek egymáshoz.


[+]

Ezenfelül kapunk sztereó hangrendszert, USB HUB-ot (két-két darab USB 2.0 és 3.0), illetve "Eye Protect" szenzort, mely a környezeti megvilágításhoz igazítja a fényerőt, illetve "Smart Reminder"-t, ami figyelmeztet, ha túl sokat ülünk egyhuzamban a monitor előtt. Ha már szemkímélés, akkor az úgynevezett "Reader" üzemmódról sem szabad megfeledkezni, ami szintén a kontraszt, szín és élesség beállításokkal variál, méghozzá úgy, hogy a dokumentumok kijelzőn való megjelenítése minél inkább egy a kinyomtatott dokumentumra hasonlítson.


[+]

A D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort bemenetekkel felszerelt monitor áráról nincs hivatalos információ de az amerikai webshopokban 750 dollár körüli árcédulával találkozhatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BenQ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés