Hirdetés

Bejelentette új tuninglapját a Foxconn

A Foxconn hivatalosan is bejelentette BlackOps nevű, Intel X48 chipset köré épülő alaplapját, melynek prototípusával január óta már több kiállításon is találkozhattak az érdeklődők. A tuningosoknak szánt lap a Quantum Force sorozat újabb darabja. Fő attrakciója a 4in1 Quantum Cooler nevű hűtő, amely a hőcsöves bordázatnak köszönhetően képes passzív üzemmódban működni, azonban komolyabb igénybevételhez három további kiegészítő áll rendelkezésre. Az északi híd bordáját úgy képezték ki, hogy igény szerint felszerelhető rá egy kis ventilátor, egy vízhűtési rendszerhez csatlakozó modul vagy egy magasítóelem, amely folyékony nitrogénnel vagy szárazjéggel folytatott extrém tuningkísérletekhez ad segítséget.

Foxconn BlackOps Foxconn BlackOps

Ugyancsak a tesztekhez jön jól az a tálca (Quantum Lap), amely távtartókkal néhány centiméterre elemeli az alaplapot az asztaltól, ezenkívül kerül a csomagba egy 120 mm-es, kék LED-világítású ventilátor (Quantum Flow), amelyet a videokártyák mögé vagy fölé lehet rögzíteni. Az alaplapon található bekapcsoló- és reset gomb, kétkarakteres diagnosztikai kijelző és két BIOS chip összesen négy beállítási profillal. Sikertelen tuningkísérletek után az OC Recovery funkció a legutolsó működő beállításra lép vissza. A túlhajtást a BIOS sokrétű paraméterezési lehetőségei mellett a Windows alatt futtatható Aegis Panel alkalmazás is segíti.

Foxconn BlackOps
[+]

A BlackOps lap együttműködik az 1600 MHz-es rendszerbuszt használó Intel processzorokkal, illetve legfeljebb 8 GB DDR3-1600-as memóriával. Támogatja az ATI CrossFireX technológiát, ehhez három hosszú PCI Express foglalatot bocsát rendelkezésre; az első kettő teljes sávszélességű (a 2.0 szabvány szerint), a harmadikban viszont csak négy aktív PCIe-sávot találunk. A hosszú aljzatokba természetesen bármilyen PCIe x1–x8 csatolós kártya is behelyezhető, emellett három hagyományos PCI sín szolgálja a bővítést.

Foxconn BlackOps

Meghajtókat hat belső és két külső SATA portra, illetve egy IDE csatornára lehet kötni; USB 2.0 portból összesen 12, FireWire-ből kettő használható. Megduplázták a Gigabit Ethernet interfészek számát is, a nyolccsatornás Realtek ALC885 kodek köré épülő hangvezérlő pedig Sonar néven külön kártyára költözött – a koaxiális és optikai SPDIF kimenet maradt ugyanakkor az alaplap I/O paneljén. A Foxconn a már említetteken kívül is számos dolgot mellékel a laphoz, a kábelek, további kivezetések mellett érdemes még megemlíteni a fiatalabb korosztályt célzó matricákat és Quantum Force-os dögcédulát. A BlackOps várhatóan májustól lesz megvásárolható 329 eurós ajánlott áron.

Azóta történt

  • Intel P45 MSI módra

    Festői alpesi környezetben, gleccserrel, tuningversennyel, mestergerendán lógó informatikussal és tájjellegű zenebohóccal prezentálta új inteles alaplapjait az MSI.

  • SLI a CrossFireX ellen

    Kettő, három és négy grafikus processzorból álló konfigurációk hasznavehetőségét és teljesítményét vetettük össze.

  • Intel P45 - Front Side Bus utoljára?

    A Nehalem CPU-kkal alapvetően megváltoznak az Intel platformok. Megnéztük, mit tud a váltás előtti utolsó középkategóriás chipset.

  • Foxconn lapok Intel CPU-k alá

    A legtöbb felhasználó igényeit kielégíthetik a gyártó Intel P45 és P43 chipset köré épülő lapjai.

Előzmények

Hirdetés