Hirdetés

Új csúcsmodellek az NVIDIA chipsetpalettáján

Nemcsak csúcskategóriás videokártyát, hanem új alaplapi chipkészletet is bejelentett ma az NVIDIA. Az nForce 790i SLI és 790i Ultra SLI lapkakészlet Intel processzorokat támogat legfeljebb 1600 MHz-es rendszerbusszal. A különbség a memóriavezérlő tekintetében mutatkozik közöttük, ugyanis a sima változat az adatlap szerint 1333 MHz-ig, míg az Ultra 2000 MHz-ig kezeli a DDR3-as modulokat, bár tuningra és az EPP 2.0-s profilok kezelésére mindkettő módot ad.

Akárcsak a korábbi nForce 780i SLI, az új chipkészletek is lehetővé teszik háromkártyás SLI rendszerek kiépítését, melyhez két PCI Express 2.0 x16 és egy lassabb PCI Express x16 kapcsolatot bocsátanak rendelkezésre. Az eltérés a 780i-től abban áll, hogy a továbbfejlesztett északi híd jóvoltából már nincs szükség az nForce 200-as lapkára a PCIe 2.0-s linkekhez. A 3 x 16 PCIe-sáv elvileg 4 x 8 plusz 1 x 16 arányban is felosztható, a déli híd ezenkívül egy x8 és négy x1 csatolóval szolgálhat. Az északi híd PCIe-vezérlője bármely két GPU között képes közvetlen kapcsolatot teremteni, a broadcast révén pedig a CPU felől érkező adatfolyam egyidejűleg több GPU-hoz jut el.

A blokkdiagramról leolvasható, hogy a 790i chipsetes alaplapok minden külön vezérlő nélkül hat SATA és két PATA meghajtót kezelhetnek, támogatva a RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokat. Két Gigabit Ethernet interfészük kiegészül a FirstPacket és a DualNet technológiákkal; nem hiányzik a HDA hang, a PCI busz és az ESA szabványnak megfelelő perifériák kezelésének képessége, USB 2.0 portból pedig tíz darabbal szolgálnak. Az nForce 790i chipsetek köré épülő alaplapok elsőként az Asus, az EVGA, a Foxconn, a Gigabyte, az MSI és az XFX kínálatában jelennek meg március-április folyamán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés