Hirdetés

Behozza hátrányát a Maxtor

Az amerikai Maxtor marketingszakemberei a nyár elején alighanem megérezhették, hogy a konkurencia lassacskán elhúz mellettük, már ami az asztali számítógépekbe szerelhető merevlemezek maximális adattároló-kapacitását illeti. Ez a tény már csak azért is érzékenyen érintette a gyártót, mert a standardizált kommunikációs szabványok és a nagyon hasonló elektronika miatt a meghajtók tárolókapacitása az idők során fokozottabban hangsúlyossá vált. A vállalat éppen ezért egy június eleji sajtóközleményben tudatta, hogy még a harmadik negyedévben megérkeznek az 500 GB, azaz fél terabájt tárhelyet nyújtó modellek.

A Maxtor marketinggépezete minden jel szerint negyed évvel tévedett a nagykapacitású háttértárak piaci megjelenését illetően, a vállalat ugyanis csak tegnap fedte fel a nyilvánosság előtt három (pontosabban kettő és fél) új merevlemezcsaládját, melyeket az év végéig maximum 500 GB tárolókapacitással szállít majd.

Vállalati környezetbe szánja a gyártó MaXline Pro 500-as modelljét, mely 7200 fordulat/perces motort kap majd, illetve hozzáférhető lesz SATA II (NCQ támogatással) és ATA/133 interfésszel is. A 16 MB puffermemóriával ellátott modell átlag feletti megbízhatóságot nyújt; a gyártó nem kevesebb, mint egymillió órás (azaz több mint száz éves) életciklust szavatol MaXline 500 Pro merevlemezeire.

Elsősorban otthoni konfigurációk része lehet majd a vadonatúj DiamondMax 11 széria, mely kezdetben 400 és 500 GB kapacitással fog piacra kerülni, a MaXline Pro 500 esetében is említett paraméterekkel (leszámítva az elképesztően hosszú életciklust), szintúgy igaz ez a szórakoztatóelektronikai termékekhez, elsősorban videofelvevőkhöz kínált QuickView széria legújabb, 500 gigabájtos tagjára.

Az új egységek egyelőre pontosan nem meghatározott időpontban – valamikor az év végéig – fognak megjelenni a kiskereskedelmi forgalomban. A fél terabájt kapacitást nyújtó háttértárak áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, annyit azonban elárult a vállalat, hogy az egyik modell (vélhetően a DiamondMax 11) piacra kerül egy Ultra16 típusjelzésű dobozos csomagban, mely tartalmaz minden, a meglévő tárhelykapacitás bővítését elősegítő eszközt/technológiát, beleértve a merevlemezt magát, illetve a MaxBlast partíciókezelő szoftvert. Az említett kit induló ára 350 dollár, azaz átszámítva mintegy 74 000 Ft lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés